Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterprotester mot nedprutad läkarjour i Malung

Annons

Enligt en tjänstemannautredning ska läkarjouren vid vårdcentralen minskas och läkarna i Malung ingå i kvälls- och helgjour vid Mora lasarett.

- Vi kräver att jourverksamheten ska vara kvar i nuvarande omfattning, säger Lena Olsson, v-ordförande i Malung.

- Det ska finnas en solidarisk, rättvis och trygg jourvård även i en glesbygdskommun. Det finns ingen rimlig rättvisa i att befolkningen i Malungs kommun kan komma att få färdas 10-20 mil för att sy ihop ett sår, utesluta en blindtarmsoperation eller få andra akuta bedömningar.

- Medborgarna har rätt att få känna trygghet i sin livsmiljö, att veta att hjälp går att få på nära håll när situationen är besvärlig. Vi befarar att indragning av läkarjouren drabbar de äldre i en större utsträckning då vårdbehovet och antalet läkarbesök ökar med åldern, anser vänstern.

Britt-Marie Strömbäck, landstingspolitiker för vänstern, menar att det är viktigt att ha en daglig läkarjour fram till klockan 21 då många människor är i verksamhet fram till den tiden på kvällen.

- Dessutom har vi nyligen börjat arbeta med en utvecklad sjukvårdsrådgivning och innan man har utvärderat denna är det olämpligt att förändra läkarjouren vid vårdcentralen ytterligare. Vi har ju redan tidigare blivit av med nattjouren, säger Strömbäck.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons