Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill locka med bra skolor

/
  • Anders Johansson är Vänsterpartiets första namn på listan till kommunvalet i Orsa.  Foto: Privat 

Annons

1. Ska Orsa, med cirka 7 000 invånare, fortsätta att vara en egen kommun?

- Ja, inom en överskådlig framtid. Risken är stor att vi blir helt marginaliserad om vi går samman med någon annan kommun. Däremot måste vi utveckla samarbetet med våra grannkommuner för att kunna hålla hög kompetens i all verksamhet.

2. Hur ska vi locka fler att flytta till Orsa?

- Hög kvalitet på den offentliga servicen är basen. Bra skolor gör att människor vill flytta till Orsa. Även företagare etablerar sig vilket skapar jobb. Vi måste bygga fler billiga bostäder och skapa fina byggklara tomter. Viktigt att byarna lever och lockar till inflyttning.

3. Hur ska vi minska arbetslösheten och framförallt ungdomsarbetslösheten?

- Genom att rösta fram en rödgrön regering, då kan vi satsa på praktik och välfärdsjobb för unga. Vi måste se till så att företagen som vill etablera sig i Orsa får snabb och rätt service av kommunen. Kommunen ska ha en fungerande praktiksamordning inom socialtjänsten. Kommunen ska också själv erbjuda praktikplatser.

4. Hur ska vi skapa ett levande centrum?

- På sikt genom ett mer attraktivt kulturhus, med mer aktiviteter samlade, dels genom att bygga om centrum efter den detaljplan som redan finns, men som har fått stå tillbaka i kristider. Sedan måste Orsaborna handla mer lokalt.

5. Står beslutet om att lägga ner Kyrkbyns röda skola kvar även efter valet?- Vi har sagt att vi vill behålla Röda skolan i Kyrkbyn, men beslutet beror på vilka som styr efter valet och hur mycket pengar man redan plöjt ner i utbyggnaden på Berget.

6. Hur ska vi göra för att få hit fler företag? Behövs nya hantverkshus?

- Genom att vara en kommun som folk vill flytta till med bland annat bra skola och äldreomsorg samt levande byar, då kommer också nya människor, idéer och företag. En väl genomtänkt upphandling ger möjlighet för lokala företag att sälja sina tjänster till kommunen. Vi behöver i dagsläget inget nytt hantverkshus. I dag finns bra möjligheter för företag att hyra lokaler i gamla plattfabriken.

7. Skollokaler har diskuterats. Vilka förslag har ni till att Orsaskolan ska få ändamålsenliga studielokaler?

- Vi anser det inte självklart att årskurs sex ska flyttas till Orsaskolan. Här behövs en rejäl konsekvensanalys där man först ser till både pedagogiska, lokalmässiga och elevernas sociala behov.

8. Vilken inställning har ert parti i rovdjursfrågan?

- Vi måste hitta en balans mellan människor och rovdjur. Samma regler i hela Sverige fungerar inte.

9. Ungdomens Hus står utan lokal. Vilket är ert förslag att lösa lokalfrågan?

- Vi stöder ett ungdomshus på Tranmyren. Vi är övertygade om att det är det bästa stället för våra ungdomar. Är det så att marken måste saneras så gör det nu. Förr eller senare måste det ändå göras.

10. Ska Orsa satsa på vind och vattenkraft?

- Ja, kommunen borde gå snabbare fram med vindkraften. Vi borde lära av Rättvik!

11. Nämn tre andra frågor ni kommer att arbeta för under perioden.

- Att kommunen slutar att internrekrytera ledare och chefer för att istället söka externt för att få högsta möjliga kompetens. Att kommunen tar hjälp av utomstående expertis för att organisera skolförvaltningen.

Fakta: Vänsterpartiet

1. Anders Johansson, folkhögskolelärare

2. Ingrid Bergman, bibliotekarie

3. Tony Samuelsson, författare

4. Maria Åkerheden, lärare

5. Håkan Persson, arbetsmarknadshandläggare

6. Margareta Jansson, socionom

7. Henry Steen, sjukskötare

8. Annika Persson, miljöinspektör

9. Barbro Renström, studievägledare

10. Marika Bäckman, socionom

Mer läsning

Annons