Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill införa cityakuter

Annons

Denna den senaste given i vänsterpartiets valrörelse presenterades på måndagen. Hälso- och sjukvårdsfrågorna väger tungt i kampen om väljarnas gunst. Det vet vänsterpartiet att spinna på och förslaget om så kallade cityakuter kan uppfattas som ett rejält slagträ i konkurrensen, med det nya partiet Folkkampanjen för sjukvården i synnerhet.

- Cityakuterna ska finnas mitt i centrum och dit ska allmänheten kunna gå om den vill ha hjälp med enklare saker, till exempel kontrollera blodtrycket, få ett läkarintyg eller få ett recept på medicin mot snuva, säger Hagberg.

Målsättningen är inte bara att underlätta för vårdtagare med enklare behov. De tilltänkta nya akuterna hoppas man samtidigt ska bidra till att trycket lättar på de stundom hårt ansträngda distriktsläkarmottagningarna.

- Vi vill införa en typ av akutmottagning för vanligt folk som bara kan gå dit, ta en nummerlapp och träffa en läkare. Jag vill kalla det för en form av drive in vård, fortsätter Hagberg med påtaglig entusiasm.

- Och det behöver inte vara någon stor lokal med omfattande bemanning. Jag tror det skulle räcka med en läkare och ett par sköterskor för att det hela skulle fungera. Där behövs heller ingen kontinuitet utan cityakuterna kan bemannas av olika läkare som redan arbetar hos oss.

Hagberg påtalar samtidigt att förslaget inte kräver några ekonomiska extrapengar utan mycket väl kan klaras med befintliga resurser.

- Jag skulle kunna lova att dessa cityakuter kan vara verklighet inom en mycket snar framtid. Men det förutsätter att det blir samma politiska maktförhållande som nu men helst med ett starkare vänsterparti efter valet till landstingsfullmäktige, slutar Hagberg.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons