Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet: Kameror leder till ökat övervakningssamhälle

Annons

Det saknas ideologisk förankring i brottsbekämpningen när man använder sig av övervakningskameror.

Det säger vänsterns Leif Lindström, som hävdar att vi går emot en amerikanisering av samhället.

- Nyligen antog kommunen ett program med 15 punkter för att bekämpa brottsligheten i kommunen. Jag undrar om övervakningskameror är den 16:e punkten, säger Leif Lindström, som är gruppledare för vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

- Nästa steg är väl att bygga en ringmur runt Borlänge.

Han säger att det saknas ett långsiktigt hållbart samhällsbyggande i socialdemokraternas politik.

- Det är utanförskap som ligger bakom kriminaliteten och det kan inte vara demokratins roll att marginalisera människor som står utanför. Istället bygger man in en falsk trygghet.

- Jag vet inte vilket problem man ska lösa med övervakningskameror, men jag har förståelse för de näringsidkare, som kommer till sin butik och upptäcker att ett skyltfönster är krossat.

Han tror inte att det går att få bukt med kriminaliteten med övervakningskameror, det enda som sker är att den flyttar på sig.

- I stan borde människor utgöra den sociala kontrollen, framförallt där mycket människor befinner sig. Jag kan inte finna någon plats som skulle behöva ersätta människor med teknik eller social närvaro med statsapparatens anonyma öga.

Nils Gossas, gruppledare för miljlöpartiet i kommunfullmäktige, ser ett dilemma i att låta montera upp kameror i centrum.

- Övervakningskameror kan vara ett komplement, men tekniska lösningar får inte ersätta sociala insatser. De måste användas så sekretsessen upprätthålls och filmen måste förstöras med jämna mellanrum. Om övervaknings-kameror skapar obehag är insatsen kontraproduktiv.

Han ställer sig tveksam till om det går att få bukt med brottsligheten genom övervaknings- kameror.

- De som står för den mindre brottslighet kan nog lära sig att kontrollera sina impulser, men planerade brott kan genomföras ändå. Förövarna kan undvika kamerorna genom att gå bak- vägen.

PETERSÖDERLUMD

Mer läsning

Annons