Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterns skräckpropaganda kan kosta dig jobbet

Annons

I stället hopas lösa påståenden och lösryckta citat på varandra, allt för att skrämma "massorna".

Det är sant att ett medlemskap innebär att vi förlorar möjligheten att bedriva en egen penningpolitik för att möta inhemska kriser. Men regering och riksdag har fortfarande möjlighet att bedriva en aktiv och ansvarsfull finanspolitik, det vill säga, efterfrågan stimuleras med ökade statsutgifter och överhettning av ekonomin försvåras med minskade statsutgifter.

Det är med höjda ögonbryn jag läser att Handegard och vänstern tror att en flytande kronkurs skulle lösa alla ekonomiska problem. När fick vänstern denna övertro på den fria marknadens förmåga att klara av samhällsproblem? En flytande kronkurs innebär ju att det är tillgång och efterfrågan som styr kronans värde.

En flytande krona utgör ett stort problem för framför allt mindre företag som driver utrikeshandel. Har kronan fallit vid betalningstillfället blir importen dyrare än beräknat. Omvänt blir exportörens marginal mindre om kronan stiger i värde. Denna osäkerhet om utfallet av en affär är inte gynnsam för utvecklingen av svenska småföretag.

Ändå är det en allmän uppfattning att det är bland småföretagen de framtida jobben kommer att finnas.

En anslutning till EMU och en gemensam valuta innebär en större trygghet i utrikeshandeln. En gemensam valuta i Europa blir inte heller lika lätt utsatt för spekulationer.

Det är lite patetiskt att Handegard skriver att Tyskland bör lämna EMU för att kunna lösa sina ekonomiska problem. Dessa problem har inte förorsakats av euron. Däremot innebar återföreningen stora ekonomiska kostnader. Som bekant fick alla östtyskar rätt att byta sina värdelösa östmark mot värdefulla D-mark. Västtyskland betalade en D-mark för en östmark.

Vid en riskbedömning har jag funnit att riskerna med anslutning är väsentligt mindre än att stå utanför.

Det är naturligt för mig som socialliberal med en stark framtidstro och en lika stark tro på enskilda människors och enskilda länders förmåga att samarbeta för vår gemensamma framtid; att se det positiva med både EU och EMU. Dessutom får vi inte glömma att EU är det största fredsprojekt vi haft i Europa.

ROLF HÖGBERG

Mer läsning

Annons