Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern slår bakut

Annons

Nilsson berättar att hon och andra ledande namn i partiet mött en hel del reaktioner sedan det blev känt att kommunalrådet Leif Nilssons lön föreslås höjas med drygt 7 000 kronor i månaden till cirka 36 000 kronor.

- Vi har reserverat oss i arvodesgruppen och kommer också att lägga fram en reservation när frågan tas upp i kommunstyrelsen den 1 april, säger Nilsson.

Vänstern vill över huvud taget inte veta av några arvodeshöjningar. Inte just nu.

- Nu bör vi avvakta utfallet av kommunalarbetarefackets löneförhandlingar. När deras nya avtal är klart kan vi sedan höja politikerarvodena med samma procentsats som kommunal får ut. Höjningar som kopplas till kommunals avtal tror jag skulle möta större förståelse bland allmän -heten än dessa chockhöjningar.

Lena Nilsson förklarar att hon tror att det är en myt att politiker måste lockas med bra löner.

- Jag har då aldrig upplevt att någon som är intresserad av att vara med i politiken frågat vad man tjänar på att vara politiker. Människor går med i politiken för möjligheten att kunna vara med och påverka samhällsutvecklingen.

Men tror du att Leif Nilsson är beredd att fortsätta om han inte får en rejäl löneökning?

- Det är väl upp till honom. När han gick in i det här visste han ju på vilken nivå arvodet ligger.

- Nu kommer arvodesförslaget nog ändå att antas. Tyvärr. För socialdemokraterna har vad jag förstått fullt stöd av moderaterna i den här frågan.

Ni har ju ett samarbete med socialdemokraterna. Kan det fortsätta nu när inte ställer er bakom arvodesförslaget?

- Det hoppas jag verkligen. Det här är bara en fråga och vi måste ha rätt att sticka ut ibland. Vi kan inte bara gå i ledband. I övrigt så tycker jag att vi har ett bra samarbete, säger Lena Nilsson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons