Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern ska inte vara stödhjul

Annons

Lars Ohly börjar lägga saker på plats. För det första kräver han, om vänsteralliansen vinner valen i september, att hans parti får rätt till ministerposter. Om socialdemokraterna inte accepterar ministrar från vänsterpartiet i den kommande regeringen skulle vänsterpartiet dra bort sitt parlamentariska stöd, vilket skulle innebära regeringens fall och krav på nyval.

För det andra. Ohly har sagt att "vänsterpartiet bör inte anpassa sin politik mot mitten" som några av partiets medlemmar redan gör. Ohly säger att "vår plikt är att representera de mest obemedlade i samhället, en förnyelse kan inte genomföras därför att vi skulle tvingas överge vår ideologiska och politiska position som strävar efter att minska de sociala och könsbetingade skillnader, vi ska gå till val på en klar och ärlig vänsterpolitik".

Vänsterpartiet har de senaste tio åren varit mycket ineffektivt när det gäller att ta en större plats i den nationella politiska debatten, på grund av att medierna inriktar sin information på partiets interna problem mellan den lilla gruppen förnyare och traditionalisterna. Det ska inte glömmas bort att 118 röstade för Ohly på den senaste kongressen och bara 18 emot.

Partiet bör bekämpa arbetslösheten och det främsta vapnet är att skapa jobb inom den offentliga sektorn, där den nyliberala politiken och socialdemokratins besparingar har reducerat antalet anställda inom vård, utbildning och offentliga tjänster över huvud taget.

Vänsterpartiet bör sluta med att vara stödhjul åt socialdemokratin.

MIGUEL PEREZ (V)METALLARBETARE OCHRIKSDAGSKANDIDAT

Mer läsning

Annons