Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern säger ja till höjning

Annons

I går togs ytterligare ett steg mot att höja landstingskatten med 80 öre. Först beslutade landstingsstyrelsens planeringsutskott att gå vidare med verksamhetsplanen, där skattehöjningen finns inskriven.

På kvällen beslutade vänsterpartiets distriktsstyrelse att gå med på skattehöjningen, trots att vänsterdistriktet nyligen gått ut och sagt nej till en stor skattehöjning.

- Visst är det här en stor skattehöjning. Men efter att ha tittat på de alternativ som fanns var vi tvungna att acceptera det. Alternativet har varit ännu hårdare besparingar på sjukvården eller att låta kostnaderna skena i enorma underskott. Som att välja mellan pest eller kolera, säger Vänsterns distriktsordförande Ulla Lindvall.

Det var till slut en enig vänsterstyrelse som sade ja, trots tidigare uttalande om "nej till stor skattehöjning i länet".

- Det var mycket diskussion. Ett absolut krav för att vi ska gå med på skattehöjningen är att det inte blir några nya underskott i budgeten som äter upp den här skattehöjningen. Kostnadsutvecklingen i landstinget måste stoppas, det är vårt absoluta krav. Dessutom kommer vi fortsätta att kräva att Dalarna får mer del av andra skatter, som moms, fastighetsskatt och kapitalskatt, säger Lindvall.

Mer läsning

Annons