Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern rasar i Malung - men sitter kvar

Annons

Kommunfullmäktige i Malung ska minskas från 49 till 41 ledamöter. Socialdemokraterna med 15 mandat och vänstern med 8 mandat behåller makten. På den borgerliga sidan minskar moderaterna något och får 6 mandat, centern ökar till 6, folkpartiet ökar till 4 och kristdemokraterna behåller sina 2. Därmed blir mandatfördelningen 23-18 till vänsterblocket.

På vänsterns valvaka var stämningen dämpad. Vänstern tappade över 25 procent av sina väljare jämfört med succévalet 1998.

-Uppenbarligen har vi inte motsvarat väljarnas förväntningar. Å andra sidan är vi fortfarande stora i kommunen, näst största partiet i fullmäktige, sa vänsterns starke man Ola Olin med slokande mustasch.

Dess gladare var det på Malungscenterns valvaka.

-Vi har tappat flera val i rad. Nu har vi vänt trenden och det känns bra, jublade centerbasen Pär Kindlund.

Återstår så frågan vem som ska efterträda Håkan Eriksson som kommunalråd. Socialdemokraterna har sagt att kryssen kommer att få avgöra eftersom man inte kunnat enas om någon tronföljare.

Av de tre huvudkandidaterna Kurt Podgorski, Birgitta Örjas och Hans Unander, kan man förmodligen räkna bort den sistnämnde som troligen blir riksdagsman.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons