Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern hotar med nyval

Annons

-Ställ in omröstningen i riksdagen i höst. Om man inte gör det är vi beredda att bryta samarbetet med regeringen och ytterst driva detta till nyval. Så viktig är denna fråga för oss, säger Jonas Sjöstedt.

Platsen är vänsterpartiets lokaler i "Sagahuset" vid Storgatan 39. Det är tisdag eftermiddag och den 40-årige EU-parlamentarikern är i Ludvika på blixtbesök. Senare under eftermiddagen ska han till Brunnsviks folkhögskola och under kvällen väntar ett allmänt möte i Folkets hus.

Presskonferensen går i ett rasande tempo där alla orden med argument mot EU:s nya grundlag formligen forsar ur honom.

Det var några månader sedan som vänsterpartiet i Ludvika påpassligt bokade in ett besök av Sjöstedt mellan folkomröstningarna i Frankrike och Holland.

-Jag har deltagit i valarbetet i Frankrike och ännu mera i Holland. I söndags var jag i Paris och det var roligt att konstatera att det blev ett så klart nej och att en stor andel av nej-sägarna hör hemma på vänstersidan, bland socialister, kommunister och de gröna. De högerextrema utgjorde bara tio procent av dem som röstade nej.

-I morgon (i dag onsdag) ska jag vara i Amsterdam och följa den holländska folkomröstningen. Där blir det kanske en större nej-övervikt men lägre valdeltagande.

I Sverige måste socialdemokraterna och de borgerliga partierna nu dra konsekvenserna av nej-sidans övertygande valsegrar i Frankrike och, troligen, Holland, betonar Sjöstedt.

-Alla 25 EU-länder måste vara eniga om den nya konstitutionen. Sverige kan inte bara fortsätta som om inget hänt utan nu får man dra tillbaka förslaget till konstitution och EU-länderna börja om från början och arbeta fram ett bättre fördrag. Det kan säkert bli en process som tar ett par år men demokrati får ta tid.

Om det trots allt blir en "EU-omröstning" i riksdagen i december, är det inte lite farligt att hota med nyval med tanke på opinionsläget?

-Jo, men vi får inte tänka kortsiktigt, den här frågan är allt för viktig.

Historiskt sett har vänsterpartiet aldrig fällt en socialdemokratisk regering. Varför skulle ni göra det nu?

-Det har hänt en gång, i samband med det så kallade stoppaketet på 80-talet. Men visst, det ska väldigt mycket till för att vi ska fälla en s-regering, medger Jonas Sjöstedt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons