Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänster: Bra vård ska inte bero på plånbokens storlek

/

Annons

AMANDA BELIN, DISTRIKTSORDFÖRANDE I SSU OM VÅRDKÖERNA

Grunden för oss Socialdemokrater i hälso- och sjukvårdspolitiken är att vården ska finnas tillgänglig för alla, oavsett storlek på plånboken. Vi vill satsa mer pengar på vården för att öka tillgängligheten. Därför satsar de rödgröna 100 miljoner 2011 - 2012 som gör att landstinget Dalarna kan satsa ännu mer än de redan gör.

Fakta är att många satsningar genomförs för att korta köerna. Bara detta halvår satsas 15 miljoner kronor på olika åtgärder för att korta köerna och minska väntetiderna för patienterna. Fler åtgärder skulle kunna ha genomförts om inte den borgerliga regeringen sänkt skatterna med 100 miljarder, merparten till de allra rikaste i samhället. Genom att bland annat satsa på att satsa på dagkirurgi i flera orter i länet så kan fler patienter behandlas och komma hem på samma dag. Vilket gör att vi använder våra resurser mer effektivt.

Det är alltid behoven som ska styra sjukvården. Vi socialdemokrater kommer aldrig acceptera att man genom privata försäkringslösningar ska kunna köpa sig före i kön. Den borgerliga skattesänkarivern de senaste fyra åren har gjort att antalet anställda i välfärden har minskat med 24 000 personer. Det är inte en politik som är trovärdig eller sänker köer!

Vi vill också ersätta dagens vårdvals lag med Hälsoval. Vårt Hälsoval utgår till skillnad från borgerlighetens vårdval ifrån patienterna och deras möjligheter att välja vård och vårdcentral. Vi kan aldrig acceptera att vårdföretagen väljer patientgrupper och etableringar bara sker där folkhälsan är god och patienterna därmed "billiga". Hälsoval i kombination med hemläkarbilar och stora generella satsningar på sjukvården är rätt väg att gå!

AMANDAS LÖSNINGAR:

* Rösta fram en rödgrön regering som satsar på välfärden! Detta innebär 100 miljoner kronor mer till vården bara i Dalarna.

* Ersätt lagen om vårdval med Hälsoval

* Lagstifta om vård efter behov - ingen ska nekas vård pga för låg inkomst!

* Satsa på dagkirurgi, det är effektivt och bra för patienterna.

* Satsa på personalen! Det genom förslag från personal som de bästa förslagen till effektiviseringar kommer.

Mer läsning

Annons