Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanskötte djuren

Annons

Nu är de flesta avlivade och mannen polisanmäld för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Det handlar här om grisar, höns och kalkoner, som hållits i mörka stinkande lokaler utan strö och torra liggplatser.

De har tvingats vada i blöt gödselsörja dygnet runt och kunnat befrias från lidandet först efter ingripande från miljökontoret.

Missförhållandena uppdagades efter en anmälan om brister i djurhållningen på den aktuella gården. Vid en första inspektion i början av augusti upptäcktes dessutom att en av de fyra grisarna inte kunde stödja på höger bakben. Trots att skadan var flera veckor gammal hade djurhållaren underlåtit att tillkalla veterinär.

Han gjorde det heller inte efter tillsägelse.

Fortsatt inspektion av djuren visade sex kalkoner i mycket dåligt skick med sliten fjäderdräkt och svullna fötter. De hade alla drabbats av utbredda infektioner med bölder och hade uppenbara svårigheter att gå.

Trots upprepade tillsägelser, förelägganden och vitesförelägganden har djurhållaren inte uppfyllt de krav som ställts på honom ur djurskyddssynpunkt.

Först efter regelrätt ingripande från djurskyddsinspektör Anna Sörlin kom den skadade grisen under vård och kunde befrias från sitt lidande.

Med handräckning av polisen omhändertog miljönämnden slutligen kalkonerna och beslutade om omedelbar avlivning för att stoppa djurens lidande.

Nu har djurhållaren polisanmälts av djurskyddsinspektör Anna Sörlin, som anser att han i sin djurhållning brutit mot såväl djurskyddslagen som brottsbalken.

Intyg om vanskötsel och oacceptabelt lidande har bifogats från kommunens veterinär Bo Hannersjö i Enviken som avlivade fåglarna, och veterinär Jan Svedberg på SLU i Skara som analyserade fötterna.

Djurhållaren riskerar fängelse eller böter.

Samme djurhållare fick redan 1997 föreläggande om att sanera ladugården, som nu återigen är fylld av ett tjockt lager gödsel.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons