Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnig miljonrullning Satsa pengarna på fler tåg istället

Annons

När det handlar om tåg bjussar dalakommunerna på sex kronor per resa. Knappt. Och så samlar förstås Peter Hultqvist käckt in namn på perrongen och kräver att SJ ska fixa bättre förbindelser.

När det handlar om flyg är det inte tal om några namnlistor - för vem skulle väl skriva på en sådan? Dalakommunerna slantar upp 265 kronor av kommunernas skattebetalares pengar för varje flygresa i rent stöd. Ändå kostar biljetterna skjortan.

Hur mycket dolt stöd kommunerna dessutom ger i form av kommunala tjänstemän som tvingas flyga fast tåget hade passat bättre, lär vi aldrig få veta.

Ingen som betalar sin biljett själv väljer att betala lika mycket för det tveksamma nöjet att pinas i ett propellerplan mellan Romme och Arlanda som för en resa till Paris, när det är mycket bekvämare, mycket billigare och i praktiken går lika snabbt att åka tåg.

Någon gång måste även kommunalråden inse att underlaget är för litet för att få hit flera flygbolag som kan pressa priserna. Det kommer alltid att kosta mycket mer att flyga från Dala airport än från Arlanda.

Vanligt folk och företagare med sinne för ekonomi som ska ut i Sverige eller världen kommer att ta sig till Arlanda, utan att åka omvägen via Dala airport.

Direktörerna tycker förstås alltid att det är käckt med egen flygplats, så länge som någon annan betalar. Men i praktisk handling väljer även de oftast tåget. Allt annat vore ju slöseri med företagets pengar.

Tänk om hälften av alla de miljoner som dalakommunerna satsar på förlustbringande flygtrafik istället satsades på fler och snabbare tågförbindelser till Arlanda, som kan användas av såväl vanligt folk som direktörer.

Resten av pengarna kunde användas till det som kommunerna egentligen är till för; skola, brandförsvar och omsorg. En liten slant kanske rentav kunde bli över till att sänka kommunalskatten.

Då skulle alla bli lite nöjdare, lite rikare och som ren bonus skulle Borlänge få lättare att kalla sig eko-kommun med rent samvete!

NISSE

Mer läsning

Annons