Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnig älvdalspolitik

Annons

Nu har det hänt igen, Gunnar Barke sparkar chef i Idre. Den här gången kan väl ända inte Gunnar få rätt?

Med det fantastiska stöd chefen har av sin personal måste hon återinsättas i tjänst. En mycket stor eloge till personalen, för er stronga insats att våga berätta sanningen.

Undertecknad har i ett par års tid försökt påtala den fullkomligt vansinniga politik som förs i Älvdalens kommun, men jag rår inte ensam på trojkan. Makteliten består av strategen Leo Persson, verkställaren Herbert Halvarsson och Gunnar Barke, samtliga s-märkta. Vi kan nu även tillföra centerns starke man Arne Bogghed, som naturligtvis vill fortsätta sitt ätande runt den goda grytan.

Den politik som sedan minst tjugo år förs, handlar om att skattemedel används på ett mycket märkligt sätt. Kommunen måste i första hand se till sin egen verksamhet (skolan, vården och omsorgen). Här gör vi tvärtemot satsningar sker först på icke kommunal verksamhet.

Med denna politik blir följden att skolor och äldrevården drabbas i första hand.

Man började med Evertsberg, Väsa och förra året Åsens skola. Nästa ort att drabbas är Särna, vilken blir nästa ort? Kan det möjligen bli Nornäs? Nej det tror jag inte, för den skolan går enligt trojkan med vinst. Kostnad för Nornäs är 2,5 miljoner årligen intäkterna är tio elever från Malungs kommun 700 000-900 000 kronor. Sedan finns även fem elever från vår egen kommun.

Enligt min kulram visar siffrorna ett mycket stort minus. Med trojkans räknesätt är det inte konstigt att det är dåligt med pengar i den här kommunen. Jag törs hävda att den här kommunen har ganska bra ställt, om pengarna används till det de är till för.

Efter många års manglande byggdes Solängsgården i Idre, vilket jag tycker är mycket bra. Men man glömde, som jag tycker en väldigt viktig sak pengar till inredning och inte minst till personal. Det är i och för sig inte dåligt att ha fått till en byggnad!

Ett annat tydligt exempel på dåliga beräkningar är VA-utbyggnaden till Idre Fjäll. Kostnadsförslaget var 4,5 miljoner för ledningen från fallet till reningsverket nere i byn. Fördelningen var tre miljoner från Idre Fjäll och 1,5 miljoner från kommunen. Ledningen är nu framme i knuten på reningsverket till en kostnad av 13,2 miljoner kronor.

Jag, som protesterade i fullmäktige sommaren 2003, ville ha hela lösningen från Gränges-åsvallen till reningsverket.

Det som nu gäller är att ledningen skall anslutas till en kostnad av fem miljoner (Filter och utjämningsbassäng). När detta är gjort klarar inte dagens reningsverk att rena avloppet.

Självklart måste vi då bygga ut reningsverket till en kostnad av 20- 40 miljoner kronor.

Egentligen var det detta jag ville veta när jag protesterade. För att nu få avtal med berörda fastighetsägare behöver vi naturligtvis anlita en VA-konsult till en kostnad 75 000 kronor per månad.

Om man nu, som jag, vill veta sånt här före beslut, då betraktas man, som bråkstake!

Det måste jag säga, hellre bråkstake än att vara med och att för skattebetalarnas pengar fatta idiotiska beslut.

SETH HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons