Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnesfärden nära sluta i tragedi

Annons

Det hände under en fest för ett par månader sedan. Mats hade druckit ett antal starköl, när en hetsig diskussion uppstod mellan honom och en kamrat. Det resulterade i att han i ren ilska satte sig i bilen.

- Någonstans i bakhuvudet visste jag att det jag gjorde inte var bra. Men det spelade ingen roll. Just då, säger han.

Han vet inte hur fort han körde. Han vet heller inte vad som gick fel. Men någonstans längs vägen tappade han i alla fall kontrollen över fordonet. Bilfärden slutade i diket.

Följande morgon vaknade Mats i polishuset i Borlänge. En patrull hade skickats till olycksplatsen och där hade han gripits för rattfylleri. Och i takt med att morgonljuset fyllde cellen, började han inse konsekvenserna av det han gjort.

-Jag hade ju kunnat köra ihjäl någon...

Följande dagar gick Mats omkring som i en dimma. Ångesten över det han gjort hindrade honom från att äta, sova och tänka klart. Han visste att han hade låtit alkoholen styra över det sunda förnuftet. Och att det skulle kosta honom hans framtid.

Mats fall har ännu inte synats av tingsrätten. Men redan nu är han ganska säker på att vansinnesfärden kommer att leda till ett fängelsestraff. Kanske så långt som upp emot ett år.

- Vad ska jag säga? Det är idiotiskt att köra full och nu får jag ta konsekvenserna av mitt handlande.

Värst är ändå väntan. Åklagare och tingsrätt måste prioritera mål där det finns frihetsberövade personer. Då Mats inte är häktad, kan det dröja lång tid innan hans ärende ska prövas.

-Vad jag gör under tiden? Väntar. Och ångrar, ångrar, ångrar mig.

Fotnot: Mats är ett fingerat namn.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons