Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinne att lägga ner särskilda boenden

Annons

Nedläggelsen av särskilda boenden i kommunerna är en katastrof utan dess lika, och, kommer att falla tillbaka ekonomiskt på kommunerna.

Det är svårt att förstå att man på tjänstemans nivå kan komma på en sådan idé, för det är ju därifrån förslagen kommer, som politiker sedan hänger på, för det är lättast så och minsta arbetet.

Det finnes ingen pensionär som vill flytta hemifrån till ett särskild boende om hon/han inte är tvungen till det. Först när krämporna kommer på allvar och man inte kan klä sig själv, inte laga sin mat, inte kan städa med mera.

När åldern tagit ut sin rätt, och man närmar sig livets slutskede, då är tiden kommen att tänka på en flytt till ett särskilt boende (sjukhem)

Det är knappast rätta idén att lägga ner särskilt boende i denna utsträckning man gör för att behovet av dessa inrättningar kommer i framtiden behövas i större utsträckning än någonsin.

Socialstyrelsen har observerat dessa nedläggelser och är ganska bekymrad över detta, men har hittills inte åstadkommit någonting att åtgärda.

Socialstyrelsen har även i en rapport nyligen visat att fram till år 2005 kommer det avvecklas 19 000 platser i äldreboende, detta är 15 procent av beståndet om man inte kommer att göra någonting åt detta, samtidigt väntar uppskattningsvis 4 000 till 5 000 personer för att får en servicebostad som redan är beviljad av kommunerna.

Det är nu på tiden att regeringen tar i med hårdhandskarna mot kommunerna, och ser till att man inte skickar halvdöda 80-åringar till ordinarie boende, där de får ligga i sina våndor dag ut och dag in tills hemtjänsten får tid och lyckas att ta hand om dem.

Det är sjukhemmen vi behöver för att tillfredsställa de sjuka pensionärernas behov, och just dessa håller man på att lägga ner. Vansinne!

GÜNTER BOBBY MASUHR (SPI)

Mer läsning

Annons