Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbros första friskola i gång

Annons

I nuläget har skolan sju elever. Av dem kommer fem från Närsjögläntans HVB-hem medan två är nya utifrån. Det finns kapacitet att ta in fler; förhoppningen är att få ytterligare några elever. Men fler än tolv blir det inte första året.

- Om ett par läsår kanske vi kan ta några elever till men gränsen ligger nog på tjugo, säger rektor Maud Söderberg.

Inriktningen är på elever vars sociala situation på olika sätt lagt hinder i vägen för en rättvis chans att tillgodogöra sig det ordinarie skolsystemet.

- Vi är till för elever som behöver mycket tid och en trygg miljö för att kunna nå bra resultat, säger Maud Söderberg.

Individhänsynen står i centrum och varje elevs studieplan skräddarsys.

Huvudmålet är att var och en ska kunna slussas in i gymnasieutbildning men också att var och en ska utveckla personlighet och social mognad.

Kärnämnena svenska, engelska och matte väger tungt och då med en extra tonvikt på det förstnämnda.

- Vi är helt inne på att eleverna måste ha en stor kunskap om svenska språket för att ha en bra grund i samhället. Den språkliga utvecklingen sätter vi högt, säger Maud Söderberg.

Utöver de tre tunga ämnena finns också ett kulturblock på schemat. Det är väl det som ger utbildningen en unik prägel. Inom kulturblocket ryms alltifrån matlagning, dans och drama till konst och textilslöjd via idrott, friskvård och SO- och NO-ämnen.

Det finns också ovanligare upplägg i undervisningen. Om man tar matlagningsbiten som ett exempel så omfattar den en sorts fiktiv restaurang där företeelsens alla beståndsdelar ingår.

Eleverna ska alltså inte bara lära sig att fixa en acceptabel boeuf bourguignon utan också kunna duka och servera, komponera en meny och en massan annat; de får en helhetsbild av köksvärldens realiteter.

Friskolan har än så länge nätt och jämt passerat startgrinden och det är lite för tidigt att göra några detaljerade bedömningar. Men så här långt verkar det lovande.

- Ja, jag tycker att den respons vi fått hittills visar att vi är på rätt väg, säger Maud Söderberg.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons