Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbrobo på äventyr i Göteborg

Annons

Det är en ganska besviken Marie Svan som tar emot i villan i Skamhed.

- Så här dåligt med älg har det aldrig varit tidigare, säger Marie, efter att Risbergslaget endast lyckats fälla två kalvar under veckans jakt.

Gunde samt barnen Julia, 11, och Ferry, 8 år, har tillbringat veckan hemma i den hyrda radhuslängan i stadsdelen Härlanda strax utanför centrala Göteborg.

Den stora villan i Skamhed står nu för det mesta obebodd och de magnifika kurslokalerna i Vansbros gamla lokstallar ligger även de tysta och öde. Den som tror att Marie dragit sig tillbaka för att enbart passa upp Gunde med gigantiska portioner fiberberikad havregrynsgröt tar dock gruvligt fel.

I stället åker Marie i skytteltrafik mellan Göteborg och Dalarna.

- Jag räknar mig som en Vansbrobo på tillfälligt äventyr i Göteborg, säger hon.

Visserligen ligger kursverksamheten i Vansbro tillfälligt på is men det administrativa ska ändå skötas liksom företagen med verksamheter i Lokstallet. Marie sitter också i styrelsen för Föreningssparbanken i Västerdalarna/Borlänge och är ledamot i Svenska skidförbundet.

- Tanken var nog att jag skulle lugna ner mig men samtidigt är det naturligtvis smickrande att vara efterfrågad, säger Marie, och berättar glatt om nästa stora projekt som hon involverats i och som snart drar i gång med säte i Rättvik.

- Det är en mentorutbildning som går under namnet Creative business management. Där ska äldre, mogna ledare utbildas till att dela med sig av sin erfarenhet som mentorer till den yngre generationen, berättar Marie.

- De här personerna sitter inne med massor av erfarenhet som riskerar att gå förlorad när de drar sig tillbaka, samtidigt som de yngre är i stort behov av erfarna personer att bolla sina idéer med. Det blir lite som gamla tiders mästare och lärlingar, säger Marie.

Gunde då? Hur ser hans vardag ut?

- Honom ser jag inte röken av. Det är meningen att han ska vara ledig torsdagar och fredagar men då sitter han för det mesta och läser manus inför söndagens sändning. Egentligen handlar hela vår tillvaro om jobb och vi hinner inte så mycket annat än att jobba eller följa med barnen på deras aktiviteter. Vi anses säkert som ganska osociala, men så har det alltid varit, säger Marie, och tillägger att det inte skulle gå att leva med Gunde om hon inte vore någorlunda lika själv.

Barnen ja. Hur tycker de att flytten har varit?

- Vi insåg att det skulle bli svårt för Gunde att ta jobbet med Bingolotto om inte hela familjen flyttade och vi frågade oss själva hur vi skulle berätta det för barnen. Det gick ändå över förväntan och de var oerhört "lillgamla" och förstående, berättar Marie.

Båda har nu hittat både nya kompisar och nya intressen. Julia har börjat med gymnastik och tränar tre dagar i veckan och ska snart delta i sin första tävling. Ferry satsar på friidrott och cykeltrial.

- Han har till och med börjat bryta på göteborgska, säger Marie och skrattar.

Hur går det då för Bingolotto?

- Jag har inte så stor koll på det där med lottförsäljning och tittarsiffror men jag brukar titta och jag gör anteckningar över Gundes insats med plus- och minustecken.

Lyssnar han på vad du tycker?

- Ja, alltid! Jag kan vara hur tuff och kritisk som helst och skulle kunna ha bara minus i mina anteckningar utan att han tar illa upp. Så ärliga har vi lärt oss att vara mot varandra utan att någon ska behöva känna sig trampad på tårna.

Hur länge stannar ni i Göteborg?

- Jag har lovat Gunde att pendla i ett år men egentligen är det inte något som vi funderar så mycket på. Vi får se hur länge det blir.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons