Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbrobaserade Dreamhack blir VM-kval för dataspelsfantaster

Annons

Världens största datorfestival, Dreamhack, med säte i Vansbro, kommer under sommarens upplaga vid Elmiamässan i Jönköping också att ha statusen som VM-kval för nordens dataspelsfantaster.

Ytterst få känner till att den lilla oansenliga källarlokalen i ett av Vansbros hyreshus inrymmer världens ledande företag för de dataspelsfreak som gillar att spela i grupp under så kallade LAN.

Det som en gång började som en kompisträff i en skolmatsal i Malung har nu växt till världens största datorfestival med två årliga evenemang som sammanlagt lockar över 10 000 besökare.

Under Dreamhack winter 2004, som avgjordes vid Elmiamässan i Jönköping, sattes ett nytt världsrekord med 5 852 datorer sammankopplade till ett och samma nätverk.

Rekordet noterades även av Guiness rekordbok och finns nu registrerat i den senaste upplagan av boken och även den amerikanska tv-kanalen CBS 60 Minutes gav evenemanget stort utrymme.

Inför sommarens LAN, den 16-19 juni i Jönköping, har Dreamhack också fått statusen som den nordiska finalen i Electronic sports world cup som också är kval inför VM-finalen som avgörs i Paris i juli.

- Det känns otroligt att kunna erbjuda våra deltagare chansen att mäta sig mot de bästa spelarna i världen, säger Vansbrobon Martin Öjes, som är en av Dreamhacks grundare.

Företaget firar i år sitt 10-årsjubileum och biljetterna till sommarens LAN som släpptes under förra veckan lär gå åt som smör i solsken.

Förra årets 5 000 biljetter såldes slut på endast 40 minuter men i år tvingades arrangörerna att strypa försäljningen sedan bokningen via nätet brakat ihop.

- Det blir säkert slutsålt och vi hoppas kunna slå förra sommarens deltagarrekord eftersom det är fler i dag som spelar dataspel än den totala mängden av både fotbolls- och ishockeyspelare, säger Martin Öjes.

Hur positiv den utvecklingen är av vad dagens ungdomar aktiverar sig med överlåter vi ändå åt var och en att själva bedöma.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons