Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro "vinschar" i Paris

Annons

- Vi är i det här sammanhanget ett litet företag, men eftersom vi redan haft framgång på det internationella planet är det viktigt att vi finns på plats och visar upp oss, menar företagets verkställande direktör, Mats Elfsberg.

Sepsons halva årsomsättning härrör från beställningar i utlandet. Företaget har nämligen levererat vinschar både till Australien, Sydkorea och Ungern. Beställarna är oftast motsvarigheten till Försvarets materielverk, FMV.

Mässan i Paris är en gigantisk mötesplats för säljare och köpare av all tänkbar militär utrustning, från knivar till stridsvagnar och helikoptrar. Men utställningen visar också ny utrustning för polis och räddningstjänst. Materielen är ofta anpassad till bekämpning av eventuella terrordåd.

Vansbroföretagets monter ger emellertid inte något "krigiskt" intryck. Visserligen är Mats Elfsberg och hans medarbetare Nils-Åke Axelsson och Frankrike-konsulten Guj Cornell, placerade intill den monter i vilken Bofors Defense huserar. Men det tycks inte påverka deltagarna från Dalarna. Samtalen med besökarna i montern förs under gemytliga och lågmälda former.

- Vinschar behövs både militärt och civilt. Ofta handlar det om att kunna bärga havererade fordon under besvärliga förhållanden, säger Mats Elfsberg.

Det är ingen garanti att mässdeltagandet ger något utslag i orderboken. I varje fall inte på kort sikt. Affärer som är kopplade till försvarsindustrin har ofta en lång och komplicerad byråkrati att besegra innan avtalen är påskrivna.

I onsdags fick Vansbroföretaget också besök av Lars Olsson, kanslichef i Sveriges försvarsindustriförening. Han kom med några goda råd om företagets möjlighet att använda föreningens information för att intressera nya kunder för vinscharna från Vansbro.

Mer läsning

Annons