Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro vill ha kvar sin polisstation

Annons

Det var representanter för en rad viktiga lokala instanser som samlats till informationsmötet. Utöver Vansbropolisen och kommunpolitiker så fanns också representanter från skola, vård, näringsliv, räddningstjänst och ordningsvaktväsendet på plats.

Inga-Britt Kronnäs-Samils redogjorde för den krassa ekonomiska verklighet som råder och varför en diger sparkniv måste sättas in.

Nedläggningen av bland annat stationen i Vansbro är ett förslag och definitivt beslut kommer att fattas på styrelsens sammanträde om ett par månader.

En tanke bakom sparförslaget är att även om stationerna tas bort skulle det möjliggöra att polistjänsterna blir kvar.

Men för Vansbrostyrkans del kan det medföra att de stationeras i Malung och att patruller måste utgå därifrån.

Personalen på Vansbros polisstation har i en gemensam skrivelse lagt fram sina synpunkter varför stationen bör vara kvar.

Utryckningstiderna förlängs. I skrivelsen exemplifieras med att en utryckning till Lindesnäs innebär nio mils bilåkning från Malung innan patrullen är på plats och kan ingripa. Och under insatsen blir den kanske enda patrullen i området låst av ett enda ärende i mycket längre tid än vad som blir fallet om Vansbro vore utryckningsort.

Det lär också bli glesare med vanlig preventiv patrullering i orterna i Vansbro kommun.

Dessutom ifrågasätts om det i slutändan blir någon besparing att tala om. Det krävs bättre kostnadsberäkningar innan beslut tas. Längre avstånd och dito resor ger extra kostnader för bensin och övertid.

Vansbropolisen anser också att en nedläggning i praktiken är ett rent resursslöseri. Stationen har i dag den lägsta hyran av landskapets stationer och vidare har viss upprustning nyligen gjorts av lokalerna.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons