Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro Svampangreppen fortsätter

Annons

Under en informationsdag i Äppelbo uppmanades markägarna att undersöka sina skogar för att hitta de skadade träden.

Det har nu gått mer än ett år sedan de stora angreppen från svampen gremmeniella upptäcktes i Mellansveriges tallskogar.

Då hoppades man inom skogsnäringen på att angreppet skulle mattas av. Det hade behövts en riktigt kall vinter för att svampen skulle hindras från att angripa träden ännu hårdare.

Det som hände var att kylan uteblev och dessutom skapar det regniga sommarvädret nu goda förutsättningar för att svampens sporer skall sprida sig i markerna.

De råd som Skogsvårdsstyrelsen och andra experter nu ger handlar inte om att bekämpa svampens angrepp utan mer om att rädda de värden som fortfarande finns i angripna bestånd.

- Sporspridningen som nu sker i markerna går inte att stoppa, även om vi skulle hugga ner all skog, säger Magnus Hedspång på Skogsvårdsstyrelsen i Järna.

Tillsammans med Kenneth Andersson arbetar han för att sprida de kunskaper som i dag finns kring gremmeniella till skogsägarna.

Informationsdagen i lördags samlade ett 30-tal markägare i ett av de hårdast drabbade områdena söder om Västerdalälven. Svampangreppen är det största hotet mot skogsbruket på många år och de besked som markägarna fick var inte särskilt hoppfulla.

I höstas trodde man att de träd som var gröna skulle klara sig men barren har i många fall ramlat av under vintern och nu måste dessa träd tas om hand.

- Det är viktigt att man går ut i markerna och kontrollerar sin skog igen, säger Magnus Hedspång.

Skadeinsekter är det största hotet mot virket i de träd som står döda. Det är främst större märgborre som angriper veden och ger blånad i virket. Finns det blånad i veden är trädet i stort sett värdelöst på virkesmarknaden.

Det är viktigt att skadade träd tas om hand i tid, ett träd som angripits under våren måste tas om hand före vintern. Om en drabbad skogsägare skall kunna minska sina förluster är inkomsterna från avverkningen viktiga för att bekosta återplantering på den drabbade marken.

Gremmeniella drabbar träd olika hårt även inom ett litet område och det finns olika rekommendationer om hur stor del av träden som måste avverkas.

- Ett råd som vi tidigare haft är att ett träd skall ha minst 30 procent av sina gröna barr kvar om det skall sparas vid en avverkning. Men om man är tveksam kan det vara lika bra att avverka alla träd i ett område, säger Kenneth Andersson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons