Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro - strategisk handelsplats

Annons

Det är inte enbart näringslivet i fjällkommunerna Malung och Älvdalen som har nytta av fjällturismen. Det spiller över också en hel del turistpengar till grannkommunerna, inte minst till Vansbro med ett strategiskt läge som mötesplats för två riksvägar.

- Fjällresenärerna är jätteviktiga kunder. När fjällturismen upphör i slutet av nästa månad är det som att slå igen en dammlucka, säger Lotta Liljeqvist, som driver Vansbro Konditori och Bageri.

Utan tillskott från fjällturisterna under perioden november-april skulle dagskassorna bli lägre.

Konditoriet ligger intill riksväg 71 på genomfarten i Vansbro. Många kunder är återkommande pch långväga besökare, oftast på väg till fjällen.

- De behöver en fikapaus och innan de fortsätter har de också ofta fyllt på brödförrådet. Många är prismedvetna och utgår från att matbröd är dyrare att köpa på fjället, säger Lotta.

Robert Thyr kom för drygt ett år sedan från Stockholm för att tillsammans med kollegan Mikael Jolhammar ägna sig åt Skjutsgårdens blomsterhandel i centrala Vansbro.

- Det är lätt att se när det är stugbytardagar i Sälen. Det är på torsdagar och under veckoslutet som trafiken ökar och kundunderlaget växer, även för butiker som inte ligger i anslutning till genomfarten, säger Thyr.

Men han anser att köpmännen i Vansbro skulle kunna dra ännu mera nytta av fjällturismen.

- Vill vi nå en bestående framgång måste vi anpassa öppettiderna till kundernas behov. Om inte vi gör oss tillgängliga kan vi heller inte hoppas på några kunder, menar Robert Thyr.

Blomsterhandeln är primärt en resurs för kommunens invånare.

- Men vi säljer också antikt och en del föremål har jag sålt till fjällresenärer som valt att stanna i Vansbro. Det visar också att den här handeln går att utvecka, menar Robert Thyr.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons