Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro ska bli grönare

Annons

Ansvariga för planteringen av träd, buskar och perenner är Håkab Mark & Anläggning från Västerås som har sju man på plats i Vansbro.

- Vi räknar med att allt ska vara klart på fyra dagar, säger Håkan Johansson som basar över planteringsstyrkan.

120 träd ska se till att sträckan bli betydligt lummigare än tidigare. 56 är vanliga björkar, åtta är flikbladiga Ornäsbjörkar, tre skogslönnar, tolv prydnadsapel, elva pelarasp och 21 klotpil. I svängen mellan den nya gång- och cykelvägen och Brosågen har många av de tidigare planterade björkarna sparats och kompletteras nu med fler björkar som förhoppningsvis på sikt ska dölja det ödsliga sågverksområdet. 22 träd, i huvudsak prydnadsapel och klotpil, planteras i de refuger som skiljer de båda körfälten åt medan de övriga cirka 100 träden planteras vid sidan av vägen och på andra strategiska platser längs sträckan. Utöver träden så planteras omking 5 000 buskar varav 1 500 är rosor och ungefär lika många är spireor av tre olika sorter. Även en hel del syrén, ölandstok och häggmispel kommer att pryda genomfarten. Nu är det ändå inte bara träd och buskar som planteras. Omkring 600 salttåliga perenner ska se till att det även kommer att blomma bland all annan grönska. De årligen återkommande växterna har namn som sandrör, trift, gulsporre, kärringtand, gulkämpar, småfingerört och gåsört.

Växterna har levererats från en plantskola i Västerås men är framdrivna både i södra Sverige, Tyskland och Holland.

Under de närmaste två åren är det Vägverket Produktion som garanterar att allt ska överleva innan ansvaret hamnar hos Vägverket som i sin tur troligen överlåter skötseln åt någon entreprenör.

Det enda som hittills är oklart är hur rondellen ska utformas med växtlighet.

- Vi kommer inte att plantera något i rondellen. På min ritning står det att det bara ska vara gräs, säger Håkan Johanssom från Håkab.

- Jag vet att det skissas på hur rondellen ska se ut men jag har inte sett någon färdig ritning än, säger Dan Hellenberg vid Vägverket Produktion.

Kommunens tekniske chef, Arne Almgren, säger att utsmyckningen av rondellen just nu planeras av kommunen och Vägverket gemensamt. Både el, vatten och avlopp finns draget så vem vet, kanske Vansbro, likt Rom, får sin egen Fontana di Trevi. Man kan ju alltid hoppas!

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons