Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro gör som Tibro?

Annons

Den modell som Börje Malmsten kunde berätta om har varit mycket framgångsrik i den Västgötska kommunen som storleksmässigt inte skiljer sig mycket från Vansbro.

- Utvecklingen har vi helt i våra egna händer och det är inte bara att sitta och vänta. För att lyckas gäller det ändå att medborgarna har ett stort inflytande och engagemang, säger Börje Malmsten.

Han menar att idéerna måste komma underifrån för att få den rätta förankringen bland folket.

- Vi bjöd in alla som kände att de hade någon form av idé om hur Tibro skulle kunna utvecklas. Närmare 400 förslag lämnades in från personer som sedan samlades i 15 utvecklingsgrupper. Efter en första genomgång fanns 65 idéer kvar att utvärdera. Frågan vi därefter ställde var om dessa idégivare själva var intresserade av att utveckla sina förslag, säger Börje Malmsten.

- Det är viktigt att de som brinner för en idé också själva får vara med om att förverkliga den, säger han.

Ett 15-tal idéer ansågs mest angelägna och håller nu på att genomföras. Bland annat fanns en insomnad biograf och en teaterförening i träda som nu båda går en ljus framtid till mötes genom ett gemensamt bygge av en kombinerad biograf- och teaterlokal.

- Vi är noga med att kalla det för en process istället för ett projekt eftersom sådana alltid har ett slutdatum, säger Börje Malmsten.

Den dominerande branschen i Tibro är möbelindustrin med omkring 75 mindre företag.

- Där har ett samarbete nu skapats som gör att större ordrar kan tas emot. Bland annat har företagen gemensamt kunnat räkna hem ett stort hotellprojekt i Göteborg som inget utav företagen ensamt hade klarat av, säger Börje Malmsten.

Elisabeth Rooth-Eriksson, som tillsammans med Per-Anders Westhed just nu jobbar med motsvarande frågor i Vansbro tror att modellen är överförbar till Vansbros förhållanden.

- Det finns säkert mängder av idéer och vilja även här, men ingen vet riktigt vart man ska vända sig. Att skapa ett idéforum vore en bra möjlighet, men då är det också viktigt hur vi tar emot människors idéer. Det gäller verkligen att vi inte sitter på några höga hästar utan vågar ta ut svängarna och vara lyhörda, säger Elisabeth Rooth-Eriksson.

Drygt 40 personer hade samlats för att ta del av vad Börje Malmsten hade att berätta och på den konkreta frågan om modellen var värd att dra nytta av i Vansbro var handuppräckningen i stort sett hundraprocentig.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons