Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro Gerald - en amerikansk mas

Annons

Historien om hur Gerald Revelle från Wisconsin, USA hamnade i Järna börjar med ett brev som 1985 skrevs till en adress i någonstans i Dalarna. Brevet hamnade i Ilbäcken i Järna där en okänd man läste brevet och gav det vidare till Margareta Hedbom. Tack vare hennes engagemang i svenskamerikanernas liv och traditioner kom Gerald i kontakt med sina släktingar i Noret och Skålö i Järna. Så nu sitter Gerald Revelle på gården hos mosterns kusin Staffan Skoglund i Skålö.

- Det roligaste är att vi av en slump träffade Tore Alm i söndags, den okände mannen som läste mitt första brev, och att jag dessutom hade med mig ett brev som hans släktingar skrivit, säger Gerald Revelle.

Det har blivit ett antal besök i Järna sedan 1985, och Gerald har hunnit skaffa sig en egen Järnadräkt som han använder flitigt, när han dansar folkdans eller spelar fiol med sitt nio man starka spelmanslag hemma i Wisconsin. Gerald skriver om skandinavisk kultur i flera amerikanska tidningar och en roman som utspelar sig i gångna tiders Järna är på gång. Han är också aktiv i organisationen Northern Folk i Eau Claire, Wisconsin. De arbetar på olika sätt för att öka intresset för gamla skandinaviska traditioner. Bland annat försöker man bjuda över folkmusiker och spelmän till USA.

- Vi hade en konsert med spelmännen Ale Möller, Lena Willemark och Per Gudmundsen på en high school (gymnasieskola) och tusen elever i publiken var helt överväldigade, säger Gerald Revelle.

Det finns alltså ett brett intresse för skandinaviska traditioner även bland unga amerikaner. Annars har många gamla traditioner försvunnit allteftersom åren gått. Geralds förfäders emigrantkoloni, Green Valley, dog helt ut.

- Nästan ingen gifte sig, man levde som bröder och systrar hela livet. Jag tror det berodde på att man hade med sig väldigt strikta religiösa regler från sin hembygd i Järna, säger Gerald.

Gerald tror också att det var den religiösa kulturen i kolonin som gjorde att ingen någonsin talade om sitt ursprung. Det enda Gerald visste var att det fanns något som hette Dalarna, men ingen i släkten höll kontakten med hemlandet, trots att man talade järnamål.

- De brukade hota barnen med att säga "om ni inte är snälla skickar vi tillbaka er till gammerlandet", så hemskt var det, avslutar Gerald Revelle.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons