Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänortsutbyte i musikens tecken

Annons

Ett vänortsutbyte i musikens tecken planeras att genomföras i Orsa nästa sommar, till vilket ungdomar från Braham i USA, Rendalen, Norge, Liperi, Finland, Vöhma, Estland, och Seilfold, Danmark, ska bjudas in.

- Vi har tänkt oss fem ungdomar från varje ort, som ska mötas i Orsa och spela tillsammans, säger Britt-Liz Jönsson i orsamusik.nu som står bakom planerna.

Enligt planerna ska vänorsbesöket ske i juli månad och bli ett inslag i någon av Orsayrorna.

- Vi tänker inte sätta några gränser för vilken musik ungdomarna kan utöva, säger Britt-Liz. Det går lika bra med hårdrockare som klassiska violinister. Det enda krav vi har tänkt ställa är att de ska ha ett par typiska folklåtar från sin region med sig, som de lär ut och vi kan spela tillsammans.

EU-projektet orsamusik.nu har kommit halvvägs och kommunfullmäktiges ledamöter fick vid det senaste sammanträdet berättat för sig vad som har åstadkommits så här långt.

En fullträff var att lokalisera sig mitt i byn, vilket har blivit en träffpunkt för musikintresserade av alla de slag.

- Det speciella med orsamusik. nu är att det är ett näringslivsprojekt, berättar Britt-Liz, men vi har också gott samarbete med kulturförvaltningen och med studieförbunden.

Flera av de uppsatta målen har orsdamusi.nu, om inte uppfyllt, så kommit långt på väg med.

Musikerna har fått tillgång till fler scener och speltillfällen. "Musikturism" i form av musikläger har arrangerats och orsamusik.nu är med i arbetet för nya musikutbildningar på gymnasienivå och som kortkurser.

- Det har varit både roligt och stimulerande att få arbeta med den gränslösa musik som finns i Orsa, konstaterar Britt-Liz Jönsson.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons