Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänorten Vordingborg i kris

Annons

Föreningen Norden organiserade för mer än 50 år sedan vänortssamarbetet. Man bildade grupper där varje grupp bestod av en stad från vardera Sverige, Norge, Finland och Danmark. På egen hand skulle städerna inom varje grupp utveckla ett samarbete. Avsikten var också att samarbetet skulle vara folkligt, alltså ske på bred front.

Tyvärr ser man inte så på saken i Vordingborg.

Kommunledningen och politikerna har tagit hand om alla pengar som är öronmärkta för vänortsutbyte. Det handlar om superdyra resor, hotell, och middagar för en liten grupp bestående av kommunens toppfolk. Dokumentation om detta har jag tillställt lokalpressen i Falun.

På andra platser i Danmark har man tagit sig an kontaktarbetet på ett sätt som väl tillgodoser det folkliga engagemanget. Men så icke i Vordingborg.

För tillfället besöker jag Falun med 36 skolbarn. Under arbetet med att skaka fram den nödvändiga grundplåten för denna resa, lyckades jag inte få ut en enda krona från Vordingborgs kommun. Däremot håller man som bäst på att planera en superdyr resa för kommuntopparna till Hamina i augusti och dylikt ligger det mer status i än en kontaktresa för skolbarn.

Jag vet inte hur förhållandena ser ut i Falun, men man kan väl inte ändra på det som var en gemensam syn, om inte alla fyra parter i samarbetet är överens om att ändra grundförutsättningarna. Man måste bort från nuvarande praxis, som enligt min mening inte är annat än slentrian och likgiltig representation på topplanet.

Här finns varken skuggan av den folklighet som från början var Föreningens Nordens avsikt eller något som sätter spår bland vanliga människor i Vordingborg.

Det skulle glädja mig mycket om det finns någon eller några här i Falun som har mod och hjärta att ta upp diskussionen och få till stånd en ändring av praxis i vänortssamarbetet så att man i varje fall satsar en del av pengarna på bredden istället för att satsa endast på eliten.

Jag tycker att vänortssamarbetet förtjänar det och att det hela får den folkliga förankring som Föreningen Norden en gång såg och fortfarande ser som väsentlig.

ERIK DALSBY

Mer läsning

Annons