Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännerna tog farväl av Seth Karlsson

Annons

Seth Karlssons begravning blev ljus och innerlig. Den fick prägel av Seths tidningsliv och Seths liv med och för musiken.

Officianten, komminister Mats Bergman, använde tidningstermer när han i sitt griftetal tecknade en bild av det mångfacetterade liv som var Seths:

- Seth hade många, många olika roller i livet. Man får redigera i texten. Tack gode Gud för Seth.

Mats Bergman erinrade om Seth Karlssons gåvor som han själv hade stor glädje av och som han gladde andra med. Han berättade också att Seth i allra högsta grad kunde sin Bibel.

- Seth hade sin gamla konfirmationsbibel på sitt sängbord genom hela livet. Och den var välläst.

Musiken blev inte bara en storartad inramning till begravningsgudstjänsten utan bidrog också till minnesteckningen: Mats Åbergs kraftfulla spel vid orgeln i inledningen. Margareta Jonth som sjöng Den signade dag i Äppelbotolkning. Nils Lindberg pianospel vid avskeds- tagandet.

Både musikanter, sång-are och musik hade valts för att de stått i förbund med Seth själv.

Och kanske allra vackrast blev den stund i begravningen då Anna Eklund-Tarantino sjöng Mozarts "Laudate Dominum", för Seth. Anna Eklund-Tarantino är en av de många unga musik- begåvningar som upptäckts av Seth Karlsson och vars karriärer fått en vänlig puff framåt med hans hjälp.

Fler sådana påminde om Seths insatser genom hälsningar som framfördes vid minnesstunden efter begravningsakten, till exempel pianisten Lars Roos och sångerskan Hillevi Martinpelto.

Det gavs också många vittnesbörd om Seths banbrytande - och ibland halsbrytande - arbete för musik- och kulturlivet i Dalarna. Inte minst genom hans alltid välformulerade journalistik i Falu Kuriren.

En lång rad minnes- talare påminde om Seths betydelse för att ett stort antal, vid den tiden något okända, men sedan världskända musiker, kom till Dalarna. Nicolai Gedda var en. Han var fortfarande bankman när han, genom Seths försorg, gjorde sitt första framträdande i Dalarna, i en tvätthall i Borlänge. Seth var eldsjäl för Dalarnas museums tillblivelse, för Musik vid Siljan, för Musikkonservatoriet.

Seths gode vän och, under den sista tiden också Seths mest trogna hjälpreda, Christer Ek-lund, avrundade minnesstunden med en berättelse från Seths barndom.

När Seth var tio år gammal köpte hans mamma en tramporgel till honom hemma i Borlänge. Moster bidrog med noter inköpta på antikvariat. De enklaste noterna, till Schuberts sång och Goethes text Über alle Gipfeln, var den som Seth lärde sig spela först. Texten till den sången var den som valts som vers till Seths dödsannons. Nu sjöng Christer Eklund den som en sista hyllning till Seth. Och den gamla orgeln? Den överlåts, enligt Seths sista vilja, till Musikkonservatoriet för att brukas av nya unga musikbegåvningar.

Mer läsning

Annons