Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännerna ska försvara Helya

Annons

Deras vardag i skolan har förändrats.

- När det knackar på klassrumsdörren blir vi spända. Det känns overkligt, som på tv, inte som om vi går i skolan. Lärarna har ställt upp mer och mer när de förstått hur vi mår. De har också blivit mer och mer berörda, säger Frida Wallén och Caroline Kuylenstierna.

Hela klassen har samlats kring Helya när vi kom på besök i går klockan 11, trots att de egentligen inte börjar skolan förrän om två timmar. På samma sätt har de ställt upp hela tiden för klasskompisen, de lämnar henne aldrig ensam i korridoren. Rädslan för hämtning finns där hela tiden.

Alla kommer förstås till fredagens demonstration.

I går målade de plakat och gick runt i alla klasser på Lugnetgymnasiet för att sprida budet om demonstrationen. Sedan cyklade de iväg till sina gamla skolor. Alla ska veta.

De 30 i klassen går första året på engelsk-samhällsvetenskapliga programmet som normalt kräver mycket pluggande, men de senaste veckorna har det varit svårt att koncentrera sig.

De har gråtit mest varenda dag.

- Vi har gått igenom mycket tillsammans.

- När Helya fick det negativa beskedet kunde vi inte tänka på något annat. Vi hade ett prov då, men det fick vi skjuta upp, säger Sharareh Hosseini.

Klasskompisarna är ense. Att förlora Helya är det värsta, men att förlora tron på det svenska samhället är också illa.

- Jag skäms över Sverige. Vi tror att det är så himla bra här, men när det kommer till kritan är det inte det, säger Linnéa Halvarsson.

- Det finns ingen som tjänar på det här. Vi är ett glest befolkat land som behöver folk. De enda som tjänar på det här är regimen i Iran, som får oppositionen tystad, säger Lars Åkerstedt.

- Det är orättvist att slita henne härifrån, här har hon en säker framtid, säger Claudia Hallén.

Helya är omgiven av vänner. Rädslan och oron bär hon med sig hela tiden, den ger henne ont i kroppen och gör det omöjligt att sova.

- Men det känns underbart att ha kompisarnas stöd. Vi uppskattar verkligen allt stöd vi får från många människor, säger Helya.

Mer läsning

Annons