Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännerna möts igen

Annons

Velke Mezerici har varit Vansbros vänort sedan 1950-talet då Bror Forsberg knöt de första kontakterna. Staden, med omkring 11 000 invånare, ligger 17 mil söder om Prag. Kontakterna har tidigare varit sporadiska men vid fjolårets besök upprättades ett avtal om ett tätare samarbete.

Tjeckien står på tur för ett EU- medlemskap och är därför angelägna om att hitta samarbetsvägar med redan anslutna länder. Svarsbesöket i Vansbro planerades redan i fjol men den senaste tidens svåra översvämmningar i Tjeckien gjorde det osäkert om besöket kunde genomföras.

- Översvämmningarna har inte varit så kännbara i Velke Mezerici men vi hjälper de närliggande områden som drabbats, berättar Vilem Lavicky, en av de två vice borgmästare som finns på plats i Vansbro.

Det var meningen att även borgmästaren skulle deltagit men situationen har gjort att han valt att stanna hemma för att samordna hjälpinsatserna.

Redan i dag samarbetar de två vänorterna. Det gäller utbyte inom skolan och idrotten. Vad den kommande veckan kan resultera i återstår att se.

- Vi ska arbeta för ett bredare samarbete , säger Elisabeth Linden-Brandt, c.

Antonin Horky, även han vice borgmästare, anser att Vansbros sätt att hantera de sociala frågorna är intressanta att studera. Själv är han även redaktör på stadens lokaltidning, två roller som ibland inte är lätta att förena.

- Visst uppstår det vissa problem och jag kommer inte att kandidera vid de kommande kommunala valen, säger han.

Delegationen kommer också att visas runt bland verksamheterna i Medborgarhuset, Herrgården och den nybyggda gymnasieskolan. Företagen Finnveden och Pyramidbageriet får besök och Industrikraft, FR Företagarna och LRF ska berätta om sina verksamheter vid en aktivitetskväll i Skogsarbetarbyn. Inom kulturbiten kommer Dala-Järna Konstgård att visas och gruppen åker även till Dalhalla för att se Kalle Moraeus show.

Många skattebetalare ser ändå dessa vänortsbesök enbart som kostsamma artighetsvisiter med handskakningar och fina middagar.

Ger det här egentligen något?

- Vi har haft ett viktigt samarbete sedan 1975 och det finns mycket att lära, säger vice borgmästaren Vilem Lavicky.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons