Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänner som sprider glädje

Annons

- Vi är ett 60-tal medlemmar som ställer upp och ordnar trivsel-träffar, berättar Mats Brodin, 75, eldsjäl och högsta höns i väntjänstens arbetsutskott, som ingår i Korsnäs/Vika PRO-förening.

I veckan var det Korsnäsgårdens tur att få besök av väntjänsten. Det blev en trevlig eftermiddag, med sång av PRO-kören och fika, uppskattat kan ni tro.

Väntjänsten i Korsnäs, gör en betydande insats för att glädje äldre människor, som i bland har det lite trist i vardagen ute på servicehemmen.

- Vi ordnar fyra träffar under våren och fyra på hösten, då besöker vi Lunden, Norshöjden, Korsnäsgården, Hosjögården och Risholnsgården, berättar Mats Brodin.

Väntjänsten bildades 1987 av Allan Sundkvist, 1996 tog Gunnar Sundberg över, sedan i fjol är det Mats Brodin som basar över verksamheten.

- Det är kul och stimulerande att kunna glädja medmänniskor, jag är väl själv snart här på hemmet och behöver underhållas, säger Mats Brodin, 75 år.

- Det är inga problem att få folk att ställa upp i väntjänsten, det är ett tacksamt jobb, vi trivs och har kul tillsammans, förklarar Mats Brodin.

Lilli Moren och Karin Hellman, är två riktiga "krutgummor", i väntjänsten, de har varit med ända sedan starten för 17 år sedan.

Väntjänsten är mycket uppskattad i Korsnäs med omnejd. Förra året hade man ordnat trivselträffar för över 2 000 personer på de olika servicehusen.

- Väntjänsten ställer upp när samhället sviker, säger Mats Brodin, lite syrligt.

Från starten och en bit in på 90-talet fick väntjänsten nämligen bidrag från kommunen. I dag får man lita på bidrag från andra organisationer.

- Vi får bidrag från Hosjö församling, Carlborgsstiftelsen, Falu Kristine församling, Falu minnesfond, Stefansgårdens syförening, Röda korset och ABF.

- Pengarna vi får in, går till underhållning och ingredienser till bak, med mera. Alla i väntjänsten jobbar förstås helt ideellt, säger Mats Brodin.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons