Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänligt värdskap och kunskap ger klirr i kassan

Annons

I Siljansbygden omsätter turismen i dag nästan 2 miljarder kronor. I årsarbeten räknat ger näringen nästan 2000 årsarbeten. Utanför storstadsområdena är vi den överlägset största turistdestinationen i Sverige.

Emellertid åtnjuter turismen ännu inte samma acceptens och förutsättningar att verka som den traditionella tillverkningsindustrin. Det återstår en hel del gällande avgifter, skatter och andra möjligheter för att skapa bättre incitament och tillväxt för turismen. Det är bara en tidsfråga innan tjänste- och upplevelseindustrin räknas med på allvar och behandlas som en viktig framtida basnäring.

En annan aspekt vid värderingen av turismens betydelse är den potentiella tillförseln av ny, och kompetent, arbetskraft. Såväl företag som offentlig förvaltning i Siljansbygden ställer högre och högre krav på formell kompetens vid rekrytering men upplever ett bristande rekryteringsunderlag. Alla som besöker vår bygd borde ur det här perspektivet betraktas som potentiella inflyttare.

Vi tycker alla att just vårt land, vår bygd eller vår attraktion är världsunik men på en global marknad blir det allt fler likartade produkter och då återstår möjligheten att utveckla själva mötet och upplevelsen som unik. Där spelar kvaliteten på vårt bemötande och värdskap en stor framtida roll för att öka vår konkurrenskraft.

Vi talar då inte om traditionell "service". Tänk efter när du senast fick ett mottagande utöver det vanliga. Ett möte som gjort ett så starkt intryck att du velat beskriva det för dina vänner när du kommit hem.

Finns det en gäst finns det även en värd, en värd som utövar ett aktivt värdskap. Om jag uppskattar ditt värdskap blir jag din verksamhets bästa marknadsförare.

Därför har faktiskt, var och en av oss, oberoende om vi lever av turism eller ej ett ansvar för värdskapet. Ett extra stort ansvar vilar självklart på den som står i ett direkt möte med gästen - i princip var och en av oss runt Siljan.

Man kan inte flytta Siljan, Orsa Grönklitt, Vasaloppet, Leksand Stars eller Dalhalla och man kan inte automatisera uppdukningen av en festmåltid. Det är viktigt att tänka på i tider av företagsrationaliseringar och utflyttning.

Vi som är ansvariga för turismen är övertygade om att det är möjligt att utveckla ett värdskap i världsklass som i sin tur skapar ökade inkomster och välfärd för kommunerna runt Siljan och resten av vårt län.

ANDERS BJERNULF

Mer läsning

Annons