Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandringsled ska locka turister

Annons

I Malins gamla affärslokal på Eskil Axelssons gård har Närssjöns utvecklingsförening öppnat reception och kafé. I sommar arbetar Eskils och Malins barnbarn Petra J Axelsson där. Hon ska ta emot kafégäster och turister och tipsa dem om vad trakten har att erbjuda.

- Vandringsleden runt Närssjön är navet i verksamheten här, förklarar Anita Eriksson. Anita är keramiker i Lövhagen men också aktiv i utvecklingsföreningen.

Petra i receptionen har sina rötter här, men hon bor i Falun och läser till kulturvetare på högskolan. Över sommaren är hon hemma hos mamma Siv Axelsson.

Runt Närssjön finns en 35 km lång vandringsled.

Med hjälp av EU-pengar och andra bidrag har utvecklingsföreningen byggt en fin övernattningsstuga och två till färdigställs. Längs leden finns dessutom sex slogbodar.

Nu arbetar tio personer med projektet. Fyra ungdomar har sommarjobb där, tre som röjer och ställer i ordning vandringsleden och så Petra i receptionen. Dessutom arbetar sex personer med att hugga timmer och bygga. Ronnie Västskog leder det arbetet. Stora Enso har bidragit med skogen.

Bo Becker som är projektledare berättar att av hela projektets 2,8 miljoner kronor får föreningen hälften, 1,4 miljoner kronor i EU-stöd. Arbetsförmedlingen bidrar med 818 000 kronor och kommunen med 240 000 kronor. Resten utgörs av de egna arbetsinsatserna.

Petra, Anita och de andra i utvecklingsföreningen tror att det ska gå att locka människor som vill koppla av och uppleva lite vildmarkskänsla, till den här delen av Finnmarken.

Vid sjön finns gott om bäver, men där finns också älg, några lodjur och björnar och någon strövarg som passerar ibland.

De som vill vila upp sig lite kan välja en "stilla helg", även på vardagar. Då får de hyra Köråsstugan och föreningen kan ordna mat åt gästerna. Har de barn kan dessa få bo hos familjen Roobol på Flatberget där de bland annat får rida på hästar.

- Vi ligger lite lågt ännu, eftersom allt inte är klart, förklarar Anita.

I dag, måndag, arrangeras i alla fall Närsjölunken med samling vid receptionen. Den 14 och 15 juli blir det växtfärgning vid Kölaråsälven.

- Vi tror att Närssjön ska locka många utlänningar, säger Petra och Anita.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons