Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring i Dan Anderssons fotspår

Annons

Dagen inleddes med samling vid den välskötta Holmdahlska finngården, som numera är en fin attraktion för såväl hemmafolk som tillresta. Mycken möda har i decennier lagts ned för att återskapa den rätta miljön där uppe på höjden.

På gården finns också ett intressant museum med många attribut från livet i Finnmarken förr i tiden.

- Vi vandrar upp till Kestina och Bränntjärnstorpet, berättade Holmdahl med entusiasm när tidningens medarbetare kom till "starten".

Med i sällskapet fanns inte helt oväntat Eko-Museums chef, Christina Lindeqvist, som liksom alla övriga förväntansfullt såg fram mot en härlig dag ute i de kulturmättade markerna.

- Att genom Nils Holmdahl få den här förmedlingen av finnmarkslivet till oss vanliga människor är en fantastiskt härlig upplevelse, berömde hon.

- Han är verkligen en budbärare med god kompetens och mitt jobb är att gynna honom och alla andra kunskapskällor som finns.

Efter en stund i gårdsmuseet, till tonerna av Alvar Orres blandade låtar på dragspel, var det dags att ströva ut i markerna.

Det hela formade sig till en enda lång vandrande föreläsning som varvades med mer musik av den spelglade Orre från Olsjön.

Upplevelsen förstärktes av det vackra sensommarvädret med stundom gassande solsken.

Vid det över 200 år gamla Bränntjärnstorpet, som byggdes av Dan Anderssons förfäder, kunde vandrarna stiga in och få en stunds välbehövlig vila innan det var dags att vända tillbaka. Innehållet i de medhavda matsäckarna lät sig väl smaka.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons