Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrarhemmet i Sågen slår igen

Annons

Vandrarhemmet som är öppet under sommaren drivs av paret Miriam Fleuren och Jos Koning. Under övriga året arbetar de som konstnär respektive musiker i Holland. De känner att deras holländska yrkesliv blir lidande av den tid och kraft som vandrarhemmet kräver.

- När vi är här måste vi till exempel ringa samtal som berör vårt holländska yrkesliv och när vi är i Holland är det tvärtom, säger Jos Koning.

Att vandrarhemmet stänger beror inte på att det går dåligt ekonomiskt.

- Vi är mentalt trötta. Vi har inte haft semester på tio år för den har varit att sköta vandrarhemmet här vilket har varit jätteroligt men slitsamt, fyller Miriam Fleuren i.

Den enda utvägen som paret ser är att stänga vandrarhemmet som även inhyser kafé och dressinuthyrning efter årets säsong.

Men de vet att saknaden efter vandrarhemmet och dess kunder kommer att märkas av till försommaren. Trots den oron står de fast i det beslut som de har tänkt över i åtta månader och nu tagit.

- Det finns inte ett frö av osäkerhet i beslutet, säger Jos Koning.

Det var under en resa i norra Värmland i slutet på åttiotalet som paret föll för Sverige och bestämde sig för att bosätta sig här över somrarna. Att de nu vrider om nyckeln och låser vandrarhemmet betyder inte att de flyttar från Sågen. Den gamla stationslokalen med dess uthus blir nu Miriam Fleuren och Jos Konings helt privata sommarbostad.

- Sverige är så otroligt vackert och nu får vi tid att upptäcka det på nytt, säger Miriam Fleuren.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons