Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrade mot våldet

Annons

Många hade samlats för att minnas Mattias Ström, som i somras misshandlades till döds i centrala Falun. Den man som oprovocerat attackerade honom hade sedan länge stora problem med narkotika och alkohol. Gårdagens manifestation hölls för att uppmärksamma det drogrelaterade våldet.

Texter som "Till minnet av Mattias" och "Stoppa våldet" syntes på plakaten i den ringlande kortegen, där brinnande facklor spred både ljus och värme i den kyliga novemberkvällen.

Bakom arrangemanget stod IOGT-NTO, Ungdomens nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet och Kriminellas revansch i samhället, i samverkan med Brottsförebyggande rådet och Dialogen.

- Åttio procent av det våld som utförs i Sverige är drogrelaterat, och först och främst handlar det om alkohol. Det finns så oerhört många offer för den drogkultur vi har, sade Tommy Johansson från IOGT-NTO när manifestationen avrundades med några kortare tal i Geislerska parken.

Tommy Johansson pekar på att en manlig maktstruktur dominerar de prioriteringar som görs, och att "mjukvaror" som vård och omsorg får stryka på foten när samhällets resurser ska fördelas.

- Män bygger vägar och lägger kullersten. När det däremot gäller mjukvaror verkar resurserna krympa hela tiden.

Dan Westerberg, kommunalråd och ordförande i det lokala brottsförebyggande rådet, oroas av den serie av liknande dåd som inträffat i Sverige det senaste året.

- Det känns ganska hopplöst att jobba med brottsförebyggande när något sådant här händer. Det är som att ett nät man byggt upp rivs ner igen, säger han.

Innan de som ville gick vidare till Globen för värmande soppa, kultur och samvaro, avslutade Mattias mamma, Gunilla Ström:

- Det har talats en del om hopplöshet, men när jag ser er som är här känner jag att det finns hopp.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons