Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrade med pilgrimer

Annons

Pilgrimer har vandrat i många hundra år med katedralen i Santiago de Compostela som mål. Numera vandrar människor av alla kategorier och från en mängd olika länder längs leden. En del vandrar ända från Frankrike, cirka 80 mil, andra väljer att ta delar av leden, som gruppen från Säter.

Gunilla Bodegrim gjorde vandringen förra året tillsammans med en grupp från Karlstad och nu fick hon med sig folk från Säter.

Tidningen har träffat tre av vandrarna, Gunilla Bodegrim, Sylvia Ahston och Börje Ahston-Pettersson, som berättar om en fantastisk vandring.

- Den ene frågade den andre och vi blev tolv stycken, berättar hon.

- Det finns både före och efter en vandring som denna. Före måste man träna, det går inte att komma oförberedd och efteråt har man mycket energi och vill ut och gå igen, förklarar Gunilla.

Det är många intryck de tre har av dagarna längs pilgrimsleden, en vandring över sju dagar, en vilodag efteråt, en resdag ner och en resdag tillbaka hem, totalt tio dagar.

- Vandringen gick genom små byar hela tiden, det är byar på bara några gårdar till en kilometer långa, berättar Börje.

- Vissa byar har lite av Vilda Västern över sig, förklarar Sylvia.

De berättar om hur de inne i byarna mötte kor mitt gatan. Intrycket var att det inte var de jättestora kobesättningar som är vanliga numera, utan här är det mindre besättningar från några kor och upp till kanske ett tiotal.

- Vi såg mycket "EU-traktorer", nya och fina traktorer, berättar Börje.

Det hamnar nog en hel del pengar från EU i området, tror han.

- Det var enastående människor vi mötte och det finns små kaféer i varje by, säger Gunilla.

I en av den många byarna som passerades stod en gumma ute och höll fram en tallrik med pannkakor. I ena handen hade hon tallriken med pannkakor och i den andra en behållare med strösocker.

De glada vandrarna var hungriga och tog för sig av pannkakorna.

- Då räknade gumman, ett, två, tre och så vidare och till att vi var åtta stycken. Eight euro sade hon och pekade på oss, en euro för varje pannkaka, berättar Börje.

Sätergänget bodde på hotell och vandrarhem, men det finns också ett alternativ med härbärgen med stora sovsalar där det är billigare att bo.

Gunilla, Sylvia och Börje berättar om den stora variation i natur som bjuds, leden går genom stora lövsalar med gamla träd och en konsert utan dess like av gräshoppsångare till vandring på upp mot 1 200 till 1 300 hundra meters höjd över havet med strålande utsikt över ett böljande landskap.

Det är mycket upp och ner och vandrarna berättar att det trots träningen kan vara svårt att ta sig ur sängen på morgonen.

- Vissa dagar gick vi 30 kilometer, det är som att gå runt Ljustern tre gånger, förklarar Börje.

Alla tycks vara eniga, vandringen var en fantastisk upplevelse. Vandrarna känner redan ett sug att kanske återvända och vandra längs pilgrimsleden i norra Spanien någon mer gång, kanske då på någon annan del av leden.

För Gunilla kanske det kommer en vandring till redan i år.

- Jag tänker ordna en vandring igen i oktober om det finns intresserade, det ger så mycket, berättar hon.

Varje år vandrar cirka 80 000 människor längs denna gamla pilgrimsled.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons