Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandra på historisk mark

Annons

Med start i Gamla Staberg, en passage i kulturhistorisk grönska och förbi den svenska skaldekonstens fader Georg Stjernhielms minnessten, kliver vandraren rakt in i själva navet för 1600-talets mäktiga industricentrum.

- Packa en utflyktskorg, hämta vandringsbroschyr på Stabergs café, läs och promenera på en av de allra äldsta lederna genom Kniva-Staberg.

Stig Forssling, i Vika Hosjö hembygdsförening, guidade oss på led genom industri och kulturhistoriskt betydelsefulla sekler.

1 500 meter välskyltad Bergsmansled, förbi lämningar av hyttor, kvarnar, tegelbruk och sågar, som i sekler funnits vid sidan av Kniva och Staberg, är sprängfull av historia.

Vandringen går genom skog, ängsmark, slaggvarp och längs vatten, där bönder och arbetare i sekler svettats över hyttglöd, tung malmlast, transport och handgrävda slagghögar, vid rostbäddar och gropar, där svavlet rostades bort ur malmen och ängar där mark brukats i över 2 000 år.

- Här är rester av 1755-års tegelbruk, vid grävd kanal i Knivaån. Stig Forssling berättar att det finns tankar på restaurering av tegelbrukets rester.

Men dessförinnan på Bergsmansleden, Gammelgården och minnesstenen över den svenska skaldekonstens fader.

"Vikasonen" Georg Stjernhielms märgfullhet i tankar, uttryck och språklig virtuositet gav honom en plats som 1600-talets främste svenska diktare.

Vid Stabergs kvarn stannar vi till. Strax inne på Knivavägen och området Trekanten (där gamla Kvarnstallet fanns kvar till 50-talet) låg i decennier byns samlingsplats, med forna tiders värdshus och café. Där skroderades det, där tog man sig ett bloss och spelade kort.

Ingen går vilse på Bergsmansleden.

Med hembygdsföreningens eldsjäl Willy Olaussons vandringsguide i hand och välskyltade leder kan vandrare förflytta sig från ett larmande 2000-tal till 1600-talet och 1700-talets förunderliga storhetstid.

Efter Bergsmansleden är det möjligt att läska sig vid bord i Gamla Stabergs cafe.

Vandraren som sedan sitter mitt i världsarvsmiljö, vid sidan om barockträdgård, herrgård och bergsmansgårdar, bjuds ögonfröjd i ett "Versaiiles" i Falurött.

Mer läsning

Annons