Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänder pingsten ryggen

Annons

- Vi har ingen vigsel i pingst och det har inte varit någon rusning till den här helgen de 14 åren som jag jobbat här. Trenden är snarare att gifta sig i semesterslutet.

- Det beror nog på att man vill vara säker på att ha bra väder, tror Fredrik Lööf, bröllopsfixare i Dalarna. Det är ju lite mytomspunnet att man ska stå brud i pingsthelgen. Men det är ganska öppet i dag när man ska gifta sig - många vill ha sin bröllopsdag på ett datum som inte krockar med exempelvis midsommar utan att man får en egen helg.

Fredrik Lööf har inte några vigslar till helgen. Men han berättar att äldre kyrkor är populära för bröllop i Dalarna nu. Han nämner bland annat Norns kapell utanför Vikmanshyttan och kyrkorna i Rättvik och Leksand.

Rättviks kyrka har en vigsel i pingsthelgen. Stora Tuna kyrka i Borlänge har två.

I Leksands kyrka har man en konfirmation i pingsthelgen men ingen vigsel. Förra året var det dock ett par som gifte sig, men det brukar inte vara någon rusning.

- De flesta gifter sig i slutet av sommaren, berättar Astrid Dyrsmeds på pastorsexpeditionen i Rättvik. Jag tror att de behöver tid på sig att förbereda bröllopet under semestern.

EVALISA WALLIN

Mer läsning

Annons