Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vände förlust till vinst

Annons

Förlusten blev 4,6 miljoner kronor för MH-koncernen jämfört med 14 miljoner i förlust motsvarande period bokslutsåret dessförinnan. Det är förlusterna i dotterbolaget i USA som fortsätter att spöka.

Det som är positivt är att moderbolaget i Smedjebacken gått från en halvårsförlust på 22,1 miljoner till en vinst på 10,5 miljoner.

Morgårdshammars likviditet förbättras nu i stadig takt och är uppe i 49 miljoner kronor. För två år sedan var Morgårdshammar ett svart hål med en brist på 56 miljoner i likviditeten.

Moderbolagets orderingång har också ökat från 93 till 207 miljoner kronor visar delårsrapporten.

Ägaren, italienska Danieligruppen, beslutade i fjol att strukturera Morgårdshammar AB.

Utöver neddragningen och försäljningen av maskinverkstaden i Smedjebacken så delades koncernen upp. Sund Birstadelen i Sundsvall blev ett helägt dotterbolag under Danielis bolag i Luxemburg, Industrielle Beteiligung SA, och inte längre ett dotterbolag till Morgårdshammar.

Sund Birstas motsvarande delårsrapport visar att orderingången ökat från 171 miljoner till 200 miljoner, och att vinsten ökat från 5,9 miljoner till 24,6 miljoner.

Det som ligger bakom Sund Birstas framgångar är att Sundsvallsföretaget förvärvat ett produktprogram med så kallade AKV-produkter från Essverk AB i Ludvika. Dessa paketeringsmaskiner till stål och aluminiumindustrin säljer bra och stålverkskunder i Smedjebacken, Surahammar och USA har köpt AKV-utrustning från Morgårdshammars förra dotterbolag.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons