Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandalisering vanligt

Annons

20 stölder av cyklar, mopeder och mobiltelefoner har rapporterats från Hedemoras skolor sedan den 1 januari 2004. Allra störst har problemen varit med att eleverna bryter upp varandras skåp, dock utan att nödvändigtvis stjäla något.

- Det händer flera gånger i veckan att elever kommer upp till mig och berättar att deras skåp har blivit uppbrutna. Ibland försvinner det någon mobiltelefon men de flesta av gångerna är inget borta. Jag vet inte om de som gör det här söker igenom grejerna för att se om det finns något stöldbegärligt eller om det handlar om skadegörelse, säger Thomas Borg, rektor på Vasaskolan.

Malin Lindberg, Emilia Martinpelto, Johanna Sjöholm och Ronja Fredriksson har alla varit med om att deras skåp har blivit uppbrutna och vandaliserade.

- Hänglåsen har knipsats av eller så har de lyckats rycka upp dörren. De som har gjort det har flyttat in skåpen på toaletterna i bland, kletat ner dem med tvål och spottat på dem. Ingen av oss fyra har blivit av med något men vi får själva städa upp efteråt, säger Malin Lindberg.

Värst är vandaliseringen i den gamla D-byggnaden där tjejerna har sina skåp, då den ligger lite avsides. Den senaste tiden har dock problemen blivit lite bättre eftersom rastvakter har börjat patrullera där minst en gång om dagen.

När det gäller stölder gör personalen på Vasaskolan inget speciellt för att motverka dem. Thomas Borg säger att eleverna själva får anmäla till polisen om de blivit av med något.

- Det är väldigt svårt för oss att ha någon överblick över vad som händer med cyklar och mopeder utanför skolan. I övrigt ansvarar eleverna själva för sina saker genom att förvara dem i sina skåp. Juridiskt kan inte skolan gå in och anmäla stölder till polisen utan det måste eleverna själva göra, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons