Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandalers stenkastning kunde slutat med haveri i kraftverk

Annons

Någon eller några personer har försökt kasta in stora stenar i en stor öppen ASEA-generator. Driftschefen har gjort anmälan till polisen.

Det var ingen vacker syn som mötte personal som skulle titta till den obemannade kraftstationen i centrala Ludvika på måndagsmorgonen. Flera fönster hade krossats och inne i maskinhallen låg stora stenbumlingar kvar efter misslyckade försök att kasta in dem i en av de stora öppna generatorerna.

- Det här är inget annat än ett försök till sabotage, säger driftschefen Tommy Hjort som är mycket upprörd över att företagets anläggningar inte för vara ifred för personer med uppenbar förstörelselusta.

De sönderslagna fönsterglasen ger vid handen att den eller de skyldiga har stått på utsidan när de har kastat stenarna. Något regelrätt inbrott har nämligen inte kunnat konstateras.

- Här har maskinen sått och gått ända sedan 1930 och nu fick den inte vara i fred längre, fortsätter Hjort som låter förstå att VB-kraft kommer att vidta mått och steg för att öka säkerheten vid denna och övriga kraftstationer.

- I fortsättningen kommer inga vandaler att kunna vara säkra på att de inte är observerade, säger han utan att avslöja för mycket.

Notervärt i sammanhanget är att den eller de skyldiga inte bara har gjort sig skyldiga till sabotageförsök och skadegörelse. Det handlar också om intrång på för obehöriga förbjudet område som dessutom är inhägnat.

- Om en sten hade träffat rätt och kommit in i generatorns öppna del hade den havererat. Ludvika kraftverk är av stor betydelse för oss och levererar stora mängder kraft till nätet.

Nu hoppas Hjort att även allmänheten ska hålla ögonen uppe och notera om de ser något mystiskt i närheten av kraftstationerna.

- De kan ringa till oss eller direkt till polisen, slutar han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons