Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänd inte företagen ryggen

Annons

Hur kan det komma sig att landets statsminister, trots att han bara befinner sig 100 meter bort, vägrar att ta sig tid i fem minuter för att lyssna på 1 500 företagare från alla län i landet som rest till Stockholm som representanter för företagsamheten i landet?

Varför väljer Göran Persson att i stället skicka ut näringsminister Leif Pagrotsky med instruktion att under tystnad ta emot företagarnas manifest för att därefter direkt och demonstrativt vända dem ryggen?

Förstår han inte att de 1 500 tillresta företagarna representerade många tusen företagarkollegor runt om i landet? Förstår han inte dessa företagares oro inför en utveckling som går åt helt fel håll? Förstår han inte att det är alla våra privata företag som genererar pengarna till vår välfärd? Kan det verkligen vara så illa ställt med insikten?

Vad är det företagarna begär? Jo, man vill slippa att betala dubbelt för sjukförsäkringssystemet. Vidare vill man ta bort arvs- och gåvoskatten för att slippa avveckla och i stället kunna lämna över till nästa generations företagare. Dessutom vill man ha en rimlig kapitalbeskattning för att klara fortsatta investeringar och utveckling.

Är det orimliga krav? Är detta en begäran om en gräddfil som bör bemötas med nonchalans? Nej, naturligtvis inte. Det handlar bara om att ge våra företag rimliga förutsättningar för att de ska kunna fortsätta skapa tillväxt, sysselsättning och välfärd.

Vår regering måste bestämma sig nu. Ska man fortsätta att säga en sak och göra en annan? Ska man fortsätta och försöka omfördela samma resurser så att missnöjet i samhället kan flyttas runt och därmed hålls under kontroll ett tag till? Ska man fortsätta att tillsätta utredningar och kommissioner för att begrava känsliga frågor så att de förhoppningsvis glöms bort eller i vart fall inte syns?

Eller äger man insikten och det politiska modet att faktiskt göra det enda som ännu inte prövats? Göra det enda rätta, det vill säga genomföra verkliga förbättringar och förenklingar för Sveriges hundratusentals små och medelstora företag. Företag som redan i dag tar ett stort sysselsättningsansvar. Med andra ord, vågar man börja föra en verkligt näringslivsinriktad politik.

Trots att regeringen ständigt säger sig värna om våra många mindre och medelstora företag händer inget. Trots att de vet att det bara är där som den önskade sysselsättningen kan skapas ges inga besked. Trots att de vet att det endast är där som tillväxt och ökade samhällsresurser kan skapas kommer inga utlovade förenklingar.

Nu har landets företagare fått nog av politisk taktik. Efter att ha sett och känt den besvikelsen som följde av Pagrotskys avvisande agerande på Mynttorget och efter att ha lyssnat på många företagares ilska och engagemang under det efterföljande rådslaget i Globen drar vi slutsatsen att företagare i Sverige kommit till vägs ände.

Man vill inte vänta längre. 1 500 deltog på Mynttorget. Många tusen fler har under våren samlats i olika former av uppror runt om i Sverige. Bara i Dalarna har 500 företagare skrivit under ett företagarupprop för bättre villkor. Fler ansluter sig hela tiden. Trycket kommer att öka.

Pagrotsky fick på Mynttorget ta emot ett företagarmanifest på temat "Vi bryr oss - Vi vill - Ge oss förutsättningarna" i form av en tärning. Bildligt och bokstavligt är tärningen kastad. Frågan är vad regeringen kommer att göra - eller om de kommer att göra något alls?

PER ERIKSSON

Mer läsning

Annons