Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Van att hålla i klubban

Annons

Av den blyga pojken som växte upp mitt i Venjansskogen har det blivit en distingerad herre. Fortfarande är han försynt, men sinnet är öppet och han har gjort sig känd i idrottskretsar världen över.

- Det är tillfälligheter som styr livet. Mina kontakter i Vasaloppet och Worldloppet har gett vänskap i minst 13 länder - väldigt värdefullt, säger Arne Andersson, som för tolv år sedan var med och skapade ett internationellt samarbete kring skidlångloppen i USA, Sverige och Japan.

Vid sidan av karriären inom Handelsbanken har Arne varit ordförande i flera organisationer och på en mängd möten. Senast i maj. Då höll han i klubban vid Worldloppets årssammanträde och ledde diskussionerna, som med anledning av den senaste tidens händelser kretsade mycket kring dopning.

Trots att han varit ordförande för Vasaloppets OK, har han aldrig själv åkt de nio milen. Eftersom han har ätit blodtrycksmedicin ett antal år nöjer han sig med skidåkning "utan nummerlapp", och han brinner för att göra motionsidrotten lustfylld och bred.

Nu är inte fysisk aktivitet den enda passionen. Efter att ha bott på flera ställen i Sverige och gjort världsomspännande resor, ville Arne hem till sina rötter och varva ner. Han har jagat älg i 38 år och såg framför sig en pension fylld av jakt och fiske, men än hinner han inte sitta så länge att det nappar i större utsträckning. Men på gården i Finngruvan kan han alltid söka stillhet.

I Finngruvan är han engagerad i besparingsskogen, men snickrandet på huset och inte minst morfarsskapet tar mycket av hans tid.

- Det är något alldeles underbart att ha barnbarn, det är en guldkant i livet. Man ska ta vara på att man känner sig pigg och frisk och odla relationer till goda vänner, säger Arne Andersson, som efter klockan två på födelsedagseftermiddagen välkomnar gratulanter.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons