Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valsedlar försvann

Annons

- Ingen av våra valarbetare har försökt sabotera för andra partier.

- Däremot fick vi själva uppleva att valsedlar försvann eller blev omplacerade och därmed svåra för väljarna att hitta, säger Ken Swedenborg, ledande kraft i Folkkampanjen för sjukvården.

Detta med anledning av uppgifter i regional-tv om att det misstänks ha förekommit sjabbel med valsedlar i länet och att miljöpartiet i Dalarna har gjort en polisanmälan.

Nu gör Folkkampanjen för sjukvården för sin del också en anmälan men den ställs inte till polisen utan till valmyndigheten och länsstyrelsen Dalarna där Swedenborg anser att klagomålen hör hemma.

- Vi inom Folkkampanjen drabbades vid flera tillfällen av att våra valsedlar försvann eller omplacerades så att de blev mycket svåra för väljarna att hitta.

- Omplaceringen innebar oftast att våra sedlar lades längst bak på valsedelsbordet eller längst ner i postens ställ. Ibland var det så att våra sedlar helt skymdes, fortsätter Swedenborg.

Han misstänker att det nämnda förhållandet kan bottna i ett försök av någon eller några illvilliga att försvåra för Folkkampanjen att nå framgång i landstingsvalet.

- Vi har ingen säker information om vilka det är och vill därför inte göra några utpekanden. Men inför kommande val behöver valmyndighetens personal ta ett större ansvar för att sådana här farliga händelser inte ska ske. Bara det att det finns personer som sökt störa valet i Dalarna genom att stjäla våra valsedlar i betydande omfattning är något mycket allvarligt.

- Nu tror vi att en del av våra väljare, som tvingades använda blanka valsedlar, inte skrev vårt namn korrekt eller stavade fel. De rösterna har så vitt vi förstår ogiltigförklarats.

- Med anledning av det som inträffat anhåller vi om att alla dessa normalt ogiltiga röster ska förklaras som giltiga, är Swedenborgs och Folkkampanjens vädjan till länsstyrelsen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons