Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomna tillskott till dalapolisen

Annons

Även för närpoliserna i Hedemora och Säter är Stefan Engström synnerligen välkommen eftersom han innebär en förstärkning för utryckningsverksamheten som samordnas inom de tre närpolisområdena.

- Det är verkligen skönt att pendlartillvaron är över och att jag bor tillsammans med familjen permanent nu. Och att jag är välkommen här i distriktet har jag aldrig behövt tvivla på, säger Stefan Engström själv.

Han är född och uppvuxen i Avesta och arbetade på tryckeri innan han sökte och kom in på polishögskolan i Stockholm.

Bara dagarna efter att han börjat på utbildningen föddes yngsta dottern, så det första året dagpendlade han mellan Avesta och Stockholm. Året därpå veckopendlade han.

Det var tufft första månaderna på utbildningen, säger han, men studievanan övades upp och det gick bättre och bättre:

- Högskolan är mycket inriktad på teori, praktiken ska komma nu, den sista terminen som aspirant.

De första veckorna som aspirant har Stefan Engström tjänstgjort tillsammans med sin handledare i utryckningsbilen:

- Barn som inte har det bra är det som är svårast att se. Och det finns mer elände här än vad jag visste. Men annars stortrivs jag som polis. Det som kanske överraskat är hur mycket pappersarbete det är, men rapporteringen är väldigt viktig eftersom det är medborgarnas rättsäkerhet det ytterst handlar om.

Det som lockar Stefan Engström med polisyrket är omväxlingen i arbetsuppgifter:

- Ingen dag är den andra lik. Man kan dra upp riktlinjer för hur man tänker sig att trafik- och andra kontroller ska göras, men går det ett larm så är det förstås det som går först.

De omväxlande arbetsuppgifterna är också vad en kurskamrat till Stefan Engström, Linda Jahr, framhåller som positivt med polisyrket.

Linda Jahr är aspirant vid närpolisen i Borlänge. Hon är född och uppvuxen i Hedemora och utbildade sig först till kock, men bestämde sig för att byta yrke.

Efter åtta år i Stockholm tyckte hon och hennes sambo att de fått nog av storstaden, och de flyttade till Säter:

- Det var lärorika år i Stockholm, men väldigt skönt att komma hem igen. Tempot är ett annat här, och vi stortrivs. Jag stortrivs också som polis och har blivt väldigt väl emottagen här hos Borlängepolisen.

LOTTA LILLE

Mer läsning

Annons