Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till "Pisseria" Ludvika

Annons

"Dagen efter", framför allt på lördags- och söndagsmorgnar, är det inte speciellt trevligt att promenera i centrum.

Särskilt i hörnen Carlavägen-Fredsgatan brukar spåren efter nattens nödarbeten vara väl synliga.

Här återfinns populära uteserveringen Trädgården. Delägaren Lawrence Li kan berätta om en "kanonsommar" med 300-500 besökare på helgkvällarna.

Han medger utan omsvep att vissa väljer att urinera i omgivningarna runt Trädgården.

- Det här handlar om folkvett. Vi kan inte lära folk hur de ska bete sig. Men det finns för få offentliga toaletter i Ludvika. Den enda toaletten, mitt emot Systembolaget, låser kommunen under kvällarna.

Lawrence Li fortsätter:

- Kommunen borde sätta upp flera toaletter på Folkets hus- parkeringen. Bristen på toaletter är ett problem även dagtid. Turist-er kommer ofta in till oss för att låna våra toaletter.

I kommunen är det projekteringschefen Christer Lindberg som är högste ansvarige för de offentliga toaletterna. Han tillbakavisar bestämt uppgifterna om att de hålls låsta nattetid.

- Har det inträffat så beror det på att någon som bor där har låst in sig. Det har hänt att folk har övernattat i båda toaletterna vid Systembolaget och att det varit tomt bara inne vid urinoaren.

Turistchefen Håkan Rosén tycker också att det är ett bekymmer att folk kissar lite var som helst.

- Det är otrevligt med detta urinerande. Så gott som varje helg är det vissa som uträttar sina behov genom att kissa på dörren till turistbyrån.

- Ingen vore gladare än jag om det fanns fler offentliga toaletter. Men med tanke på hur de skitas ner så har jag förståelse för att det inte sätts ut fler. Det kan inte vara roligt att ta rätt på allt vid toaletterna.

Christer Lindberg berättar att kommunen i höst öppnar en till toalett i centrum. Den kommer att placeras på Garvarns torg. Men projekteringschefen ser egentligen inget behov av fler toaletter i centrala Ludvika.

- Det är sällan kö utanför toan vid Systembolaget. Det skulle inte hjälpa om vi satte ut mobila toaletter. Folk som besöker Träd- gården går ju inte ner till den toa-lett som finns.

Lindberg får medhåll av köpmannaveteranen och tidigare Åhlénschefen Evald Persson.

- De som är berusade gör sina behov ändå. Det är inte säkert att det skulle hjälpa med fler toaletter.

Kommunchefen Kalle Gustafson, som är organiserad nykterist, har noterat att alkoholdrickandet ökat. Kommunchefen tycker dock inte att det är kommunens ansvar att hålla med toa-letter åt krogarnas gäster.

- Lawrence Li som restauratör måste ha det antal toaletter som motsvarar hans kunders behov. Om det krävs så får han se till att minska serveringsutrymmet till förmån för fler hygienutrymmen, framhåller Kalle Gustafson.

Mer läsning

Annons