Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till Falun!

Annons

För drygt två år sedan skrev kommunens förre gatudirektör Christer Widén ett förslag att man skulle snygga upp Faluns entréer och trafikleder. De var inte så tilltalande som de borde och det var en viktig fråga att ta itu med, ansåg Widén.

- Det första mötet med en stad är bestående. Det finns många städer som har en dålig image på grund av att besökare eller förbipasserande får ett negativt första intryck, säger han.

Och sedan hjälper det inte hur trevlig själva staden är när man lärt känna den lite närmare. Det man först ser sitter kvar, menar han.

Och tekniska styrelsens ordförande Bo Jönsson håller med. En av de infarter som stött många är den från Borlänge. Där möts besökarna av grushögar och vet de inte att det är gruvavfall, och numera kultur, så kan de undra hur Falun kan låta det se ut så där.

- Jag har också mött den reaktionen men det blir förhoppningsvis bättre när de bygger om riksvägen, säger Bo Jönsson.

I Christer Widéns förslag bör samtliga infarter få sig en uppsnyggning. Det gäller infarten från Borlänge och runt Gruvrondellen, Gruvgatan och Korsnäsvägen in mot stadskärnan, infarten från Hälsingland och korsningen med riksvägen där, hela Lugnetleden och Hanröleden och korsningen mellan dem samt infarten upp mot Lugnet från Svärdsjögatan.

- Ja alla behöver sin upprustning i varierande grad, säger Christer Widén.

Tekniska styrelsen var med på noterna och förslaget diskuterades med stadsbyggnadskontoret som ställde sig positiv. Men sedan blev det inget mera.

- Bollen låg hos stadsbyggnadskontoret och varför de inte började arbeta med det vet jag inte, säger Bo Jönsson.

I juli förra året stötte Widén på för att något skulle hända och tekniska styrelsen begärde att kommunstyrelsen formellt skulle ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att med högsta prioritet sätta igång projektet. Och nu ytterligare sex månader senare har man kommit så långt att kommunstyrelsens samhällsutskott beslutat att så ska göras.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons