Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till Dalarna, Ingrid!

Annons

Vi känner inte varandra, men lär säkert komma att träffas framöver. Det är i varje fall min förhoppning. Det finns säkert läsare som tycker att jag borde betygsätta regeringens utnämning av just Dig som Dalarnas nya hövding. Det tänker jag inte göra annat än med orden att jag tycker Du verkar intressant som person och att Du har en bakgrund som med tiden gjort Dig till en tydlig ledare. Jag tror inte att tidningen Affärsvärlden skulle ha utsett Dig till "Årets ledare" om Du inte hade de ledaregenskaper jag tror är viktiga också för att fixa jobbet som landshövding. Jag anser att det vore förmätet av mig att redan nu ha någon uppfattning om Dina utsikter att bli en bra landshövding i länet. Tids nog blir det tillfälle också för en sådan kommentar.

Nej, i dag vill jag bara redovisa några frågor som jag tycker att Du bör fästa stort avseende vid, när Du kommit hit och hunnit bli en smula varm i kläderna. Inte alla i Stockholm, inklusive regering och delar av riksdagen, har insett att Dalarna har problem. Uppfattningen om Dalarna hos Er stockholmare domineras fortfarande av den nationalromantiska bilden av sockenklädda kullor och karlar som åker kyrkbåt till majstångsresningen eller samlas till bygdespel i Malung, Nås och Leksand. Men vi har problem, Ingrid Dahlberg! Och vi behöver en landshövding som inser problematiken och fäster stor vikt vid att försöka lösa den. Som jag ser det ska Du inrikta Ditt kommande arbete på att få en struktur på följande problemområden:

* Befolkningsutveckling/sysselsättning

* Infrastruktur

* Utbildning

För tio år sedan tycktes utvecklingen gå mot att Dalarna snart skulle ha 300 000 invånare. Men nu vet vi bättre. Dalarna tappar i befolkning och snart är vi på en nivå runt 280 000 personer. Äldreinslaget är stort och födelsetalen låga. Länet har både tung basindustri och tiotusentals småföretag. I en globaliserad värld har vi tvingats åse hur företag som Stora i sin internationalisering flyttat vital och livsbejakande verksamhet till både Finland och London.

Vi måste bli bättre i företagsfrågor och skapa förutsättningar för att locka företag från till exempel Stockholm till Dalarna. Vi har god arbetskraft och en bra livsmiljö. Vägar, flyg och järnväg är oerhört viktiga frågor för vårt läns överlevnad. Men infrastrukturen lämnar mycket i övrigt att önska. Testa gärna själv, det är snabbaste sättet att få bilden klar för sig. Vi som av olika skäl åker mellan Stockholm och Dalarna känner problemen. Men infrastrukturen även inom Dalarna måste förbättras om vi ska vara med och konkurrera med övriga län i framtiden.

Så var det detta med utbildningen. Generellt är utbildningsnivån låg i kommunerna. Utvecklingen går i rätt riktning och högskolans verksamhet i Falun och Borlänge har länge setts som en garant för en förbättring. Men om vi ska lyckas måste också högskolan utvecklas och få resurser så att den kan möta de framtida kraven. Högskolan arbetar mot att bli ett dalauniversitet. Det är en viktig målsättning, möjligen för sent påkallad, men Du kan göra en insats för att snabba upp processen.

Det är verkligen inte min avsikt att försöka skapa någon prestationsångest hos Dig inför uppgifterna i Dalarna. Men så här är bilden, i varje fall som jag bedömer saken. Med tiden kommer Du att "dränkas" av önskemål och förhoppningar. Det är en av baksidorna i Ditt nya jobb. Men det rykte kring Din person som nått mig och annat folk i Dalarna, ger mig gott hopp om att Du kommer att prioritera rätt!

Till sist: jag är övertygad om att Du ska trivas i Falun och Dalarna! Ditt kulturintresse kommer knappast på skam i ett landskap som vårt!

Varmt välkommen!
Christer Gruhs, chefredaktör

Mer läsning

Annons